- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIStudiu Servetele umede bebelusi. Servetelele umede pentru bebelusi mustesc de chimicale!

Studiu Servetele umede bebelusi. Servetelele umede pentru bebelusi mustesc de chimicale!

In perioada 21 aprilie – 30 aprilie 2015 au fost achizitionate din marile structuri comerciale ale capitalei (Mega Image, Lidl, Carrefour, Kaufland, Auchan, Cora, Rewe)  80 tipuri de servetele umede pentru bebelusi/copii, in vederea analizarii etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si afirmatiilor.

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de catre o echipa de experti coordonata de dl. dr. biochimist inginer Mihai Rissdorfer. Atat medicii pediatri, cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie urmatoarele substante: alcool, parabeni, ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, polietilen glicol, coloranti, alergeni, sapun, parfum.
Daca luam in calcul denumirea „parfum” acesta poate avea peste 200 de ingrediente in compozitia lui. Cele mai multe produse indica doar cuvantul parfum in lista ingredientelor. Producatorul este obligat sa puna la dispozitia publicului interesat informatii privind compozitiile parfumante si aromatice, dar ne intrebam cum va avea acces la informatiile acestea consumatorul aflat in supermarket. Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma. Acesta este motivul pentru care sfatuim consumatorii sa evite produsele destinate bebelusilor care contin parfumuri si facem un apel catre institutiile statului sa verifice modul in care producatorii respecta legislatia in vigoare”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
Analiza realizata de expertii APC Romania a relevat urmatoarele in privinta servetelelor umede testate:

  • 85% dintre produsele analizate contin glicerina; glicerolul are un nivel foarte redus de toxicitate cand este ingerat si este folosit si ca aditiv alimentar.
  • 76% dintre produsele analizate contin polietilen glicol; acest compus are o toxicitate redusa si este folosit pe scara larga in scop comercial, industrial, chimic, medical etc.
  • 68% dintre produsele analizate contin parfum; legislatia nu obliga producatorii la indicarea substantelor din parfum decat atunci cand acestea fac parte din cele care trebuie sa respecte anumite precautii in utilizare. Cu toate acestea, substantele unui parfum pot fi extrem de diverse si, pot avea potential negativ asupra sanatatii, fiind recomandata precautie in utilizare, in special in privinta copiilor mici.
  • 65% dintre produsele analizate contin acid citric; desi, in principiu, nu este nociv si este bun pentru sanatate, in unele situatii poate crea inrosirea pielii si durere redusa a locului de contact.
  • 64% dintre produsele analizate contin fenoxietanol; poate fi toxic pentru bebelusi atunci cand este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din SUA.
  • 56% dintre produsele analizate contin propilen glicol; este un compus cu toxicitate foarte scazuta.
  • 25% dintre produsele analizate contin Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI); acesta este un alergen si poate provoca reactii severe ale pielii la anumite persoane. Este permis in categoria conservantilor, in proportie de 0,0015% (Regulamentul CE 1223/2009 privind produsele cosmetice).
  • 20%  dintre produsele analizate contin acid benzoic; acesta este relativ non-toxic. Este permis in anumite compozitii ca si conservant (2,5% sau 0,5% in functie de produsul cosmetic – Regulamentul CE 1223/2009) sau filtru UV (10 – Regulamentul CE 1223/2009) si interzis in amestecul de: 5-[(4-[(7-amino-1-hidroxi-3-sulfo-2-naftil)azo]-2,5-dietoxifenil)azo]-2[(3-fosfonofenil)azo]-acid benzoic si 5-[(4-[(7-amino-1-hidroxi-3-sulfo-2- naftil)azo]-2,5-dietoxifenil)azo]-3-[(3-fosfonofenil)azo]- acid benzoic (pag. 105, poz. 1193) (Regulamentul CE 1223/2009).
  • 14% dintre produsele analizate contin parabeni; unele studii au aratat ca acestia pot avea efect negativ asupra sanatatii. O parte a acestora este interzisa prin Regulamentul CE 1223/2009, altii sunt permisi cu atentionari speciale in privinta produselor destinate copiilor sub 3 ani.
  • 11% dintre produsele analizate contin 2-bromo-2-nitro-1.3-propanediol / 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol; este un conservant permis in concentratii de pana la 0,1% in produsul finit. Se recomanda evitarea formarii nitroaminelor (care apar uneori prin descompunerea produsului si au potential cancerigen) prin eliminarea aminelor sau amidelor din formula sau includerea unor inhibitori de nitroamine.
  • 7,5% dintre produsele analizate contin acetylated lanolin alcohol; poate provoca unele reactii alergice, in special la persoanele cu acnee. Este permis pentru utilizare, rezultatele testelor pe animale aratand doar reactii toxice si alergice usoare in putine cazuri, la ingestie, aplicarea pe piele sau ochi.
  • 6% dintre produsele analizate contin alcool benzilic; este toxic pentru piele, ochi si este asociat cu gasping syndrome la bebelusi si poate provoca decesul acestora (utilizat intern).
  • 4% dintre produsele analizate contin paraffinum liquidum; paraffinum liquidum nu este considerat a fi un produs nociv, doar ca nu lasa pielea sa respire si acest lucru, in conjunctie cu alti factori, poate provoca infectii bacteriene. In unele cazuri, paraffinum liquidum poate contine 1,4 dioxan. 1,4 dioxan apare ca impuritate intr-un sfert din derivatele petroliere (cum este paraffinum liquidum) si este considerat ca avand potential cancerigen.
  • 4% dintre produsele analizate contin disodium EDTA; potential citotoxic si genotoxic in unele teste pe animale, in general are o toxicitate usoara la ingerare, dar testele pentru inhalare si contact dermal (produse cosmetice) au aratat o toxicitate mai scazuta fata de ingerare.
  • 2,5% dintre produsele analizate contin bis-peg/ppg-16/16 dimeticone; exista suspiciuni ca poate fi cancerigen, dar nu exista informatii concludente.
  • 2,5% dintre produsele analizate contin Simeticona; poate provoca diaree usoara, regurgitare sau stari de voma la ingerarea unor produse care contin acesta substanta, iar unele teste afirma ca poate provoca malformatii in timpul sarcinii.

O alta problema identificata de specialistii APC Romania o reprezinta pH-ul servetelelor analizate. Specialistii din domeniul medical au demonstrat prin studii faptul ca bebelusul are un pH de 6,7 pana la 7. Din acest motiv, se recomanda ca acest tip de produs sa aiba un pH neutru, respectiv 7. Cu toate acestea, unii producatori afiseaza vizibil pe ambalaj un pH de 5,5, adica un pH acid. Dupa cum se cunoaste, produsele acide creeaza dezechilibre la nivelul organismului, stiut fiind si faptul ca pH-ul sangelui are valori cuprinse intre 7,3-7,4, adica bazic.
In privinta corectitudinii afirmatiilor producatorilor, pe ambalajele unor produse s-au depistat anumite mentiuni care pot induce in eroare consumatorii, cum ar fi:

  • Mentiunea ”Organic” induce in eroare prin faptul ca numai bumbacul este organic, iar compozitia solutiei cu care au fost umezite servetelele este una chimica, deci nu este vorba de un produs organic in totalitate.
  • Mentiunea „Prioritate acordata ingredientelor de origine naturala” creeaza impresia falsa ca acel produs ar fi natural, fapt neconfirmat prin natura ingredientelor.
  • Mentiuni de genul: „cu aloe vera”, „ formula speciala cu D-panthenol, alantoina si vitamina E, actioneaza ca un antioxidant natural”, „cu proteine din lapte”, „ testat dermatologic”, „cu fibre naturale”, „pH fiziologic”, „ cu extract de floare de bumbac”, „testat pediatric, dermatologic si oftalmologic”, „hipoalergenic”, „bogate in extract de galbenele”, „imbibate in lapte de curatare fara clatire”, „servetele delicate de curatare” etc. pot induce in eroare consumatorul prin atribuirea unor efecte curative si creeaza impresia consumatorilor ca achizitioneaza produse benefice pentru sanptatea copiilor lor, ceea ce nu este cazul.
  • Mentiuni de genul: ”utilizati de pana la 4 ori pe zi in zonele intime si o data pe zi pe corpul bebelusului”, „A se folosi pentru curatare in jurul ochilor sau curatarea nasului la bebelusi”  sunt grave, avand in vedere compozitia chimica a produsului care vine in contact cu zone ale corpului cu exces de umiditate, care absoarbe foarte bine substantele chimice din servetele.

„Avand in vedere compozitia chimica a unor servetele umede, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestora pentru consumatori. Produsele acestea sunt destinate unei categorii extrem de vulnerabile de consumatori si ar trebui tratate cu cea mai mare grija, in special de catre autoritati, care ar trebui sa realizeze controale periodice si testari. cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingredinte, care creaza o lipsa de siguranta pentru consumatori. Acesta este motivul pentru care recomandam parintilor sa renunte la folosirea servetelelor umede si sa apeleze la metoda traditionala, respectiv folosirea tifonului si a infuziei de musetel” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme