- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINADespre sarcinaSomnul intrauterin

Somnul intrauterin

Atunci cand bebelusul este in viata intrauterina apar unele curiozitati ale parintilor cu privire la mediul lor de viata. Ce mananca, cum respira, ce face acolo, cum doarme?

Toate aceste intrebari au bineinteles si raspunsuri de cele mai multe ori cautate de specialisti. Oricat de mult ar incerca sa vada ce face un bebelus in acel mediu, raspunsurile pot fi uneori exacte, bazate pe rezultate ecografice sau mai putin exacte, cel mai adesea probabile. Daca este mai usor sa depistezi ce face un bebelus cand se afla printre noi, din punct de vedere medical, in acel mediu, este mai greu sa patrunzi.

Intrebarea: „bebelusul meu doarme acolo?” este o intrebare pe care specialistii au analizat-o in profunzime. Stim ca dupa nastere, cel mic trece prin diferite stadii de somn, capatand obiceiuri si programe in functie de capacitatea acestuia de a se obisnui, dar si in functie de modul de hrana. Adesea ajunge sa doarma pana la 20 de ore pe zi, in tot acest timp creierul aflandu-se intr-o continua dezvoltare.  http://www.bebelu.ro/?p=91 Dar si viata din mediul intrauterin a reusit sa nu mai fie o enigma pentru medici. In trimestrul trei de sarcina, fatul doarme tot mai mult intrucat creierul sau se dezvolta, copilul fiind inca intr-un stadiu de transformare.

Din luna a saptea de sarcina, specialistii au demonstrat ca fatul trece prin doua faze de somn: faza REM si non-REM. In mediul intrauterin globii oculari ai bebelusului se misca. Faza REM se refera chiar la aceasta miscare a ochilor. Copilul trece printr-o perioada de somn in care globii oculari se misca foarte rapid, ulterior trecand la cea de-a doua faza, non-REM, cand globii oculari sunt linistiti.

Specialistii si-au pus intrebarea, daca spre deosebire de nou-nascuti sau de adulti, fatul ajunge sa viseze. Unii sunt de parere ca fatul nu poate sa viseze intrucat in aceasta perioada nu a intrat in contact cu lumea, nu a vazut imagini, nu a auzit vorbindu-se, aflandu-se la stadiul cand nici macar nu si-a vazut mama sau tatal. Asadar, nu are o vizualizare exacta asupra evenimentelor, asa cum un adult le poate percepe. Altii sunt de parere ca daca din luna a opta de sarcina, fatul percepe sunete, miscari, vede lumini mai puternice, percepe simturile mamei, atunci el poate avea perceptia unei realitati inca necunoscute si neexplorate de catre el, ajungand la stadiul de vise simple, banale, bazate pe ceea ce aude sau vede peste zi.

In timpul vizualizarilor ecografice, tinerii parinti isi pot surprinde bebelusul tinand degetul in gura, pentru a-si atenua nevoia de supt si de calmare. Adeseori, cand mama este tulburata, fatul isi va suge degetul pentru a se autocalma.

Un mediu inca incomplet explorat, ce ascunde multe necunoscute, dar intotdeauna plin de speranta si viata…

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme