- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISomnul bebelusuluiSomnul bebelusului: invata-l sa adoarma singur!

Somnul bebelusului: invata-l sa adoarma singur!

Somnul bebelusului este un subiect destul de controversat. In primele luni de la nastere, un bebelus doarme aproximativ 16 ore pe zi. Va dormi in serii de 3-4 ore, cu timpul  aceste reprize micsorandu-se, cu pauze de masa intre ele. Cu cat creste mai mult, cu atat bebelusul doarme mai putin ziua, in pauze devenind tot mai activ. Prietenii de la nou-nascuti.ro ne dau cateva sfaturi pentru a-l invata pe cel mic sa adoarma singur.

 

somnul bebelusului
somnul bebelusului

1. Creeaza un ritual inainte de somn
Incearca sa creezi un ritual inainte de somn. Bebelusul se va obisnui cu acest ritual si va sti ca urmeaza ora de odihna. Inainte de somnul de seara, imbaiaza bebelusul, maseaza-l, da-i lapte si apoi pune-l in patutul sau. Dupa baita si o masa copioasa, sigur va fi atat de obosit incat va adormi instantaneu.
In cazul somnului din timpul zilei, inainte de culcare, schimba-ti bebelusul in ceva comod, aeriseste camera, trage draperiile si canta-i copilului un cantec de leagan. Pune-l apoi in patut si iesi din camera imediat.

2. Oboseste copilul atunci cand este treaz
Un somn bun urmeaza doar dupa cateva ore de joaca. Inainte de masa si de somn, joaca-te cu bebelusul tau, dansati, aplaudati, faceti gimnastica, pune-l pe burtica pentru a-si dezvolta muschii gatului si pentru a face miscare. Stimuleaza-ti copilul pentru a-l obosi inainte de somn. Cand vezi ca se freaca la ochisori, da-i lapticul si apoi pune-l in patutul sau.

3. Metoda Ferber
Foarte cunoscuta si eficienta pentru somnul bebelusului este metoda Ferber. Aceasta se pune in practica, doar dupa primele 5-6 luni de viata ale bebelusului. Metoda Ferber consta in „asteptarea” unui timp inainte de a reveni in camera bebelusului, atunci cand acesta plange. Un bebelus care nu stie sa adoarma singur, plange inainte de culcare. Parintii nu trebuie sa revina la copil in camera decat dupa un interval de 2-3 minute, pentru inceput. Incearca sa-ti linistesti copilul si apoi iesi repede din camera.

Metoda Ferber sustine faptul ca, daca bebelusul continua sa planga, trebuie sa maresti timpul de „asteptare” – 5-6 minute, pana la maxim 10 minute de asteptare. In timp, copilul va intelege ca parintii lui sunt alaturi de el, ca il iubesc si ca este in siguranta. Aceasta metoda este eficienta inca din prima saptamana de aplicare.

4. Vorbeste-i bland atunci cand se trezeste noaptea si nu-l ridica din patut
Majoritatea bebelusilor au perioade cand se trezesc noaptea plangand. Pentru a-l convinge sa adoarma singur, trebuie sa-i vorbesti in soapta, fara sa aprinzi lumina si fara sa-l iei din patut. Mangaie-l, alinta-l, sopteste-i ca il iubesti si ca este in siguranta. Convinge-l sa adoarma singur. Daca bebelusul continua sa planga, si are peste 5-6 luni, aplica metoda Ferber.

5. Ajuta-l sa inteleaga diferenta dintre zi si noapte
La varsta de 5-6 luni, bebelusul poate intelege diferenta dintre zi si noapte. Ziua, copiii se joaca, asculta muzica, danseaza, se distreaza, iar noaptea dorm. Sub nicio forma nu trebuie sa te joci cu el noaptea. Eventual, daca nu are somn, poti sa te asezi langa patutul lui si sa-i spui o poveste, sa-i canti un cantecel de leagan, linistitor, sa-i spui o rugaciune.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme