- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIScuteceScutecele si iritatiile pielii nou-nascutului

Scutecele si iritatiile pielii nou-nascutului

Problema ingrijirii bebelusului este o preocupare pe care mai toti parintii o resimt inca din momentul aducerii acasa a nou-nascutului de la maternitate, si acest lucru, mai ales, daca este primul venit pe lume. Multi parinti sunt neindemanatici cu privire la modul de alaptare, la modul de spalare, modului de masare a micutului, cu privire la imbracarea celui mic, la infasare, dar si cu privire la scutecele nou nascutului.

La iesirea din maternitate, de regula medicul specialist va va atrage atentia asupra folosirii unui singur fel de scutece, de regula de la o singura firma, scutec cu care s-a obisnuit deja pielea celui mic. Pot exista, uneori si doua variante: prima consta in folosirea scutecelor de unica folosire, a doua consta in folosirea scutecelor clasice, folosite si spalate de mai multe ori. Desi a doua este o metoda mai putin costisitoare, este uneori nerecomandata datorita faptului ca bebelusul se poate irita destul de mult. Si spalarea in sine a acestor scutece necesita mare atentie in momentul clatirii, acestea trebuind sa fie foarte bine clatite pentru a se elimina orice urme de detergent.

Pielea nou-nascutului, destul de fina, poate avea parte de neplaceri datorate acestor tipuri de scutece, iritatii ale pielii, inrosiri si umflari, pielea fiind mai sensibila, putand dobandi cojite destul de daunatoare pentru cel mic. De cele mai multe ori aceste iritatii apar ca urmare a folosirii unor scutece destul de stramte, pielea copilului incalzindu-se sau a unor scutece care mentin umezeala in aceasta regiune. De aceea se recomanda utilizarea cu mare grija a acestora, eliminarea imediata a murdariei din acele locuri si mentinerea unui mediu uscat in acea regiune. De multe ori, la scutecele normale, ce necesita mai multe spalari, se foloseste un plastic pentru a mentine acolo murdaria, lucru nerecomandat intrucat se mentine un grad de umezeala ridicat.

Aceste probleme legate de iritatie pot deveni uneori mult mai grave si tratate medicamentos, copilul putand lua bacteria Candida Albicans, fapt care duce la aparitia unor pete rosii, usturatoare, pielea fiind mai rosie si mai umflata. Aceasta bacterie daunatoare copilului poate aparea datorita folosirii neadecvate a scutecelor, dar si datorita unor antibiotice administrate, aceasta putand fi de asemenea transmisa si prin laptele matern, daca mama este posesoarea ei.

In momentul schimbarii scutecului, ce trebuie realizat imediat dupa ce se murdareste, este bine a se spala bebelusul cu apa calda in acea regiune, dupa care acesta trebuie sa fie sters perfect in acel loc, pentru a nu mai permite umezelii sa-i afecteze pielea. Incercati, de asemenea, sa folositi scutece mai largi pentru ca pielea micutului sa nu se incalzeasca foarte mult, lucru favorizant al aparitiei iritatiilor. Cu toate ca scutecul este recomandat in ingrijirea nou nascutului, lasati-i acestuia cateva ore pe zi in care sa fie liber, desfasat sau neimbracat, in acest fel pielea fiind mai bine aerisita si uscata.

Orice iritatie de acest fel se trateaza in maxim3-4 zile cu tratament medicamentos bazat pe oxid de zinc si petrol. Daca iritatia persista, este bine sa consultati medicul pediatru pentru a preintampina iritatii mai severe ce pot afecta sanatatea celui mic.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme