- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentSchimbari si factori de stres interni

Schimbari si factori de stres interni

Daca o schimbare externa determina ganduri si sentimente nelinistitoare pentru copilul tau, atunci acesta trebuie sa faca fata unui factor de stres intern. Aceste reactii interne pot fi agitatie sau ingrijorare nespecifica sau pot aparea fantasme detaliate, exagerate si nerealiste, alaturi de emotii intense, ca de pilda panica, furie sau umilire cumplita. Uneori, aceste reactii interne foarte puternice cantaresc mai greu decat orice factori de stres externi.

Reactiile emotionale sunt o modalitate naturala importanta de a da sens unei experiente si de a-i face pe ceilalti sa afle despre acestea. Dar se poate ca emotiile extrem de intense sa perturbe, in loc sa fie utile. Pe parcursul intregii noastre vieti, ne straduim sa echilibram efectele pozitive ale emotiilor cu efectele potential negative.

In cazul in care copilul a avut reactii emotionale la evenimentele din jur sau o capacitate redusa de a pastra o perspectiva echilibrata, atunci exista riscul ca el sa se confrunte cu numerosi factori de stres interni.

Poti ajuta copilul sa invete sa-si tempereze reactile emotionale. Cand vei identifica prezenta factorilor de stres interni, vei reusi mai bine sa-i intelegi, sa-i gestionezi si sa dai dovada de compasiune fata de efortul depus de copil in diversele sarcini asociate cresterii. Totdata, vei intelege mai rapid ca treceti cu totii printr-o perioada dificila.

Iata o serie de schimbari cu factor de stres oportuni:

Intarcarea, schimbarea rutinei, dormitul singur, educatia sfincteriana, boli ale copilariei, inceperea gradinitei/ scolii, nasterea unui frate, intraraea in activitati competitive, schimbari corporale care apar la pubertate, moartea unei persoane in varsta, reactii emotionale la schimbari externe oportune, schimbari emotionale ale pubertatii.

De asemena, iata o serie de schimbari cu factor de stres important:

Divortul parintilor, perturbarea situatiei legate de resedinta sau mutari frecvente, accidente, expunerea la violenta, boli grave/ vitale ale copilului sau parintelui, consumul de alcool si abuzul de substante, rasism si sexism, abuz sexual, moartea unei persoane tinere (parinte, frate sau sora, prieten), reactii emotionale la schimbari externe inoportune, reactii emotionale provocate de o boala fizica, reactii emotionale provocate de alcool si alte substante.

Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan

sursa foto: abpworldgroup.com

Articolul precedentCum calmam copilul
Articolul următorCum domolesti tantrumurile copilului

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme