- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEContraceptieSarcina la 30 de ani

Sarcina la 30 de ani

Multe femei care se apropie de varsta de 30 de ani, simt ca au facut progrese atat in viata personala cat si in cea profesionala, astfel incat acum se simt pregatite pentru a ramane insarcinate.

Pentru multe femei, varsta de 30 de ani rimeaza cu familia, pentru ca deja au un job frumos, impreuna cu sotul au o casa si pana la aceasta varsta au avut timp si pentru a petrece viata in vacante frumoase si facand toate lucrurile care le plac. Insa stiu ca daca nu nasc un copil, se vor uita candva in spate si se vor intreba oare ce au realizat de fapt!

Pe masura ce ai castigat experienta de viata, ovulele tale s-au maturizat la randul lor, asadar nu te astepta sa poti concepe foarte usor. Cel mai probabil vei incerca timp de trei sau sase luni, dupa cum sustin medicii, chiar daca te afli intr-o forma excelenta si nu ai probleme de sanatate care sa-ti afecteze fertilitatea.

O mamica in varsta de 35 de ani a conceput bebelusul dupa patru luni de incercari, iar cand s-a decis sa mai aiba un copil avea deja 40 de ani si incerca de mai bine de doi. Odata ce ramai insarcinata, totusi, vei afla ca desi te simti bine si esti sanatoasa, te vei bucura de energia unei femei mai tinere. Starea psihica din timpul sarcinii are legatura mai degraba cu felul in care gandesti decat cu varsta ta reala.

Fii prudenta deoarece aceasta este varsta cand anumite boli cronice (diabet, probleme de circulatie) incep sa devina evidente. Aceasta are legatura si cu faptul ca ai mai castigat cateva kilograme in ultimii ani – obezitatea influentand dezvoltarea multor alte probleme medicale.

Chiar daca te simti excelent, incepand cu varsta de 35 de ani, riscul de a avea complicatii in timpul sarcinii se mareste. De ce pare totul atat de strict? Ei bine, varsta de 35 de ani poate fi momentul cand conceptia unui copil cu anomalii cromozomale poate egala riscul de avort din cauza unei amniocenteze. Totusi acest risc este destul de mic, insa este mai mare comparativ cu riscul inregistrat de o femeie cu varsta de 25 de ani.

In completare, riscul de a dezvolta placenta previa (care din cauza pozitiei cauzeaza sangerari), creste direct proportional cu numarul de sarcini sau cezariene, de aceea este o afectiune mai des intalnita in cazul femeilor mai in varsta, dupa cum sustin medicii.

In functie de tehnologia pe care o detine spitalul unde iti monitorizezi sarcina, daca la varsta de 35 de ani exista o indicatie de amniocenteza, poti opta pentru varianta mai sigura, de a urmari translucenta nucala prin intermediul unei ecografii speciale (se masoara pliul nucal, din spatele gatului, unde se afla o serie de lichide si in functie de grosimea acestuia se determina daca cel mic este expus unui risc de defect cromozomal).

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme