- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAlimentatie gravidaSarcina cu risc crescut. La ce trebuie sa se astepte viitoarea mamica?

Sarcina cu risc crescut. La ce trebuie sa se astepte viitoarea mamica?

 

Sarcina este o perioada speciala si mult asteptata pentru multe femei. Vestea ca aceasta prezinta un risc crescut alerteaza orice mama care trece printr-o astfel de situatie.

Ce inseamna, de fapt, o sarcina cu risc crescut? O astfel de sarcina este caracterizata de faptul ca gravida prezinta factori care cresc riscul de complicatii, inainte sau dupa nastere.

Aceste complicatii pot cauza probleme de sanatate atat mamei, cat si fatului, crescand riscul de nastere prematura, de deces, de defecte la nastere si de diverse afectiuni periculoase.

Iata ce trebuie sa stii despre sarcina cu risc crescut si la ce trebuie sa te astepti!

 

Factori de risc

Sarcina cu risc crescut este caracterizata de anumiti factori, cum ar fi afectiuni ale mamei prezente inca dinaintea sarcinii, dar si de afectiuni dezvoltate in timpul acesteia. Urmatoarele cauze pot duce la o sarcina cu risc crescut:

  • Varsta mamei – femeile care au peste 35 de ani si tinerele sub 17 ani au un risc mai mare de a avea o sarcina cu probleme.
  • Istoricul medical al mamei – bolile si interventiile pe care le-a avut mama inainte de sarcina pot contribui la aparitia unor complicatii in sarcina. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul, obezitatea, bolile renale, genetice, autoimune, bolile cu transmitere sexuala reprezinta factori de risc. De asemenea, o interventie de tip cezariana in trecut, nasterea unui copil cu greutate mica, nasterea prematura favorizeaza sarcina cu risc crescut.
  • Stil de viata nesanatos – fumatul, consumul de alcool, consumul excesiv de cafea, consumul de droguri sunt factori care cresc riscurile in sarcina.
  • Sarcina multipla – sarcina cu gemeni sau mai multi feti creste riscul de travaliu prematur si alte afectiuni in sarcina.
  • Complicatii in sarcina – aparitia unor afectiuni in sarcina poate afecta sanatatea mamei si fatului. Preeclampsia, diabetul gestational, lichid amniotic in exces, infectiile sunt afectiuni care pun in pericol sarcina cu risc crescut.
  • Sarcina prelungita – o sarcina mai lunga de 42 de saptamani poate pune sanatatea in pericol.

Simptome ale sarcinii cu risc crescut

Solicita ingrijiri medicale de urgenta in cazul in care apar urmatoarele simptome:

 

  • Sangerari vaginale
  • Dureri severe pelvine sau de spate
  • Convulsii
  • Pierderea starii de constienta (in acest caz, nu poti suna la numarul de urgenta, deci trebuie sa-i instruiesti dinainte pe cei apropiati)
  • Scurgere de lichid din vagin
  • Ameteli
  • Greata si varsaturi constante
  • Febra
  • Frisoane
  • Modificari ale miscarilor fatului (se misca anormal sau nu se misca)
  • Durere severa de cap
  • Tulburari de vedere
  • Umflarea brusca a fetei si membrelor
  • Contractii regulate pentru mai mult de 1 ora

 

Ce investigatii trebuie sa faci?

In cazul unei sarcini cu risc crescut, mama si fatul trebuie monitorizati mult mai atent. Este important sa fii consultata de un medic specialist in medicina materno-fetala. Acesta este specializat in complicatiile legate de sarcina. Medicul iti poate recomanda efectuarea unor investigatii (vezi investigatii sarcina cu risc), cum ar fi:

Ecografie de morfologie fetala

Ecografia de morfologie fetala examineaza dezvoltarea fatului cu ajutorul ultrasunetelor. Se pot obtine imagini 3D sau HD ale acestuia.

Amniocenteza

Amniocenteza se efectueaza in trimestrul 2 de sarcina si consta in extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic. Analiza acestei substante ajuta la diagnosticarea afectiunilor genetice.

Cordocenteza

Cordocenteza se efectueaza dupa saptamana 18 de sarcina si presupune recoltarea unei probe din cordonul ombilical, care este ulterior analizata. Ajuta la diagnosticarea anomaliilor cromozomiale, dar si altor afectiuni.

Biopsia de vilozitati coriale

Investigatia se efectueaza in saptamanile 10-12 de sarcina si consta in recoltarea unei probe de la nivelul placentei. Aceasta este examinata, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea anomaliilor cromozomiale.

Teste de laborator

Medicul poate recomanda si alte teste de laborator in functie de afectiunile de care suferi si de riscurile la care tu si fatul sunteti expusi. Spre exemplu, acesta poate sa recomande un test de urina, pentru depistarea infectiilor urinare. Determinarea fibronectinei fetale este o analiza care ajuta la identificarea riscului de nastere prematura.

Masuratori ale cervixului

Cu ajutorul ecografului, medicul masoara lungimea colului uterin, ceea ce ajuta la determinarea riscului de nastere inainte de termen.

Profilul biofizic

Profilul biofizic implica efectuarea unei ecografii fetale si monitorizarea batailor inimii fatului, respiratiei si miscarilor acestuia. Astfel, medicul poate sa evalueza starea de sanatate a fatului.

ADN fetal din sangele matern

Pentru a depista anomalii cromozomiale, medicul poate sa recomande un test prenatal cfADN. Acesta presupune recoltarea de sange venos de la mama si analiza acestuia in laborator. Deoarece in sangele mamei se gasesc fragmente din ADN-ul fatului, se pot identifica eventualele anomalii.

 

 

Asadar, sarcina cu risc crescut trebuie monitorizata cu atentie, deoarece este periculoasa atat pentru fat, cat si pentru mama.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme