- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana a zecea de sarcina

Saptamana a zecea de sarcina

Chiar daca esti insarcinata, in aceasta perioada miscarea te va ajuta sa treci mult mai usor peste toate modificarile aparute in corpul tau.

Ce face bebelusul?

Fiind de numai 3 centimetri si cantarind nu mai mult de 5 grame, bebelusul va trece in aceasta saptamana de la stadiul de embrion la cel de fat, coada embrionara disparand in totalitate. Functiile vitale ale acestuia incep sa functioneze, bebelusul reusind sa treaca peste perioada cea mai critica. Articulatiile mainilor, pumnilor, coatelor sau genunnchilor sunt perfect formate, acesta putand sa isi indoaie mainile sau picioarele din incheieturi, chiar sa isi stranga pumnii. Lungimea mainilor si a picioarelor este mai mare, acesta putandu-si apropia atata membrele superioare, cat si pe cele inferioare.

Rinichii, plamanii, ficatul, inima si creierul par sa asigure functiile vitale necesare organismului. Ficatul va secreta in continuare globulele rosii, pan ace functiile coloanei vertebrale vor putea incepe sa prinda viata. Coloana vertebrala va putea fi observata din punct de vedere ecografic, nervii spinali ajungand in aceasta regiune. Creierul bebelusului va secreta 250.000 de neuroni, avand o dezvoltare cu adevarat senzationala si rapida. Fruntea bombata a bebelusului si capul acestuia inca destul de mare, fiind de aproape jumatate din dimensiunea corpului ajuta la dezvoltarea creierului acestuia.

Aparitia unghiilor, pufului, dar si a parului reprezinta mici detalii prin care va trece bebelusul in aceasta saptamana. Acesta, pe parcurs ce se dezvolta va fi incantat sa se joace cu piciorele sale si sa inghita tot mai mult lichid amniotic necesar supravietuirii si dezvoltarii sale intrauterine. Chiar daca nu are dimensiuni inca prea mari, acesta va lua proportii vizibile pe parcursul saptamanilor ce vor urma, dublandu-si dimensiunile.

Ce face mama?

 

Chiar daca uneori va veti dori ca lumea sa observe minunea pe care o veti aduce pe lume, burtica nu este marita sufficient de mult pentru a fi observata de catre cei din jur.

In aceasta perioada uterul se mareste in dimensiuni, fiind asemenea unui mar, continuand sa creasca pe masura ce fatul se va dezvolta.

Desi, de multe ori epuizata din cauza simptomatologiei sarcinii, este indicat ca in aceasta perioada si pana spre finalul odiseei sarcinii sa faceti miscare zilnica, efectuand exercitii fizice usoare, atat cat va va permite organismul si conform recomandarilor medicale. Acestea va vor ajuta la mentinerea tonusului muscular, va vor pregati pentru o nastere mai usoara, dar si pentru acomodarea cu greutatea pe care o veti avea ca supliment pe parcursul acestei perioade de sarcina.

De asemenea, vizitele medicale nu trebuiesc sa lipseasca, este indicat a avea o discutie cu medicul ori de cate ori vi se pare ca treceti printr-o perioada nefasta din punct de vedere medical. Nu trebuie sa uitati de alimentatia bogata in fibre, proteine, minerala, consumand zilnic legume, fructe, lactate, sucuri naturale si minim doi litri de apa plata pe zi.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme