- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana a doua de sarcina

Saptamana a doua de sarcina

Planificarea sarcinii dumneavoastra a avut loc cu mult timp inainte, iar acum sunteti nerabdatoare sa aflati ce se poate intampla imediat dupa ce ultima zi a ciclului menstrual tocmai a trecut?

Ei bine, saptamana a doua de sarcina porneste tot de la calculul medicului specialist ginecolog. Si in aceasta saptamana nu se poate intampla nimic. Totusi exista dese situatii in care ovulatia apare chiar in aceasta saptamana si in acest mod veti putea ramane insarcinata.

Calculul perioadei ovulatiei difera de la caz la caz. Cu toate acestea, puteti face anumite demersuri pentru a verifica cat mai bine cu putinta cand anume sunteti fertila pentru a putea ramane insarcinata. Verificarea si notarea zilnica a temperaturii bazale, urmarirea modificarii secretiilor cervixului, dar si pozitia acestuia va pot ajuta in determinarea cu exactitate a momentului in care ovarul va elibera un ovul necesar pentru a ramane insarcinata.

Cu alte cuvinte, saptamana a doua de sarcina coincide cu perioada ovulatiei. In tot acest timp, organismul incepe sa se pregateasca pentru momentul conceperii bebelusului. Valorile crescute ale estrogenului si progesteronului determina maturarea foliculilor ovarieni, in asa fel incat un singur ovul sa poata ajunge la dimensiunea de circa 2 centimetri, urmand a fi eliberat, mai apoi, de catre ovar, urmand un adevarat traseu prin trompele fallopiene, in vederea intalnirii spermatozoidului. Ce poate fi mai magic decat sa stii ca in aceasta saptamana poti incepe sa porti in pantec bebelusul atat de asteptat?!

Ei bine, da! Saptamana a doua de sarcina ar putea face posibila conceperea bebelusului. Acest lucru se intampla in cazul unui ciclu menstrual regulat, cu o aparitie la un interval de 28 de zile. Potrivit specialistilor, in aceasta situatie, perioada fertila a unei femei va putea avea loc la numai 14 zile din momentul primei sangerari.

Intr-un astfel de moment ovulul va putea fi fecundat de catre spermatozoid, saptamana a doua de sarcina putand face posibila o asemenea intalnire dintre ovul si spermatozoid. Asadar, exista mai toate sansele sa ramaneti insarcinata in a doua saptamana de sarcina, calculul pornind de la prima zi a ultimului ciclu menstrual.

De ce a doua saptamana de sarcina?

Desi multor femei li se poate parea de-a dreptul surprinzator sa afle ca, de fapt, nu este foarte clar nici ca in aceasta saptamana de sarcina sa fi ramas insarcinate si ajung sa se intrebe cum de se vorbeste despre sarcina, in realitate medicii apeleaza la o astfel de metoda de calcul a vartei sarcinii fiind mult mai usor sa evalueze data probabila a nasterii, data primei zile de sangerare putand fi mult mai usor retinuta si cunoscuta decat data conceperii bebelusului.

Chiar daca poate reprezenta prima etapa din viata gestationala, embrionul nu va avea mari dimensiuni, avand 1-2 milimetri si ca atare, nici dumneavoastra nu veti avea cum sa resimtiti unele simptome legate de aparitia sarcinii. Exista si situatii in care aceste simptome nu isi fac aparitia pana la sfarsitul celor 40 de saptamani de sarcina, organismul putandu-se acomoda foarte usor noilor modificari hormonale aparute ca urmare a secretarii unei cantitati mai mare de estrogen de catre acesta.

Chiar daca nu veti putea sti acest lucru de la inceput, trebuie sa urmati un regim alimentar destul de echilibrat, bazandu-va pe fructe si legume, de regula verzi intrucat au un aport de acid folic si de calciu mai ridicat. Daca aveti anumite obiceiuri daunatoare, precum alcoolul, fumatul, drogurile, trebuie sa renuntati in totalitate la ele, intrucat sunt daunatoare in dezvoltarea bebelusului pe care vi-l doriti. Important in preconceptie este si eliminarea consumului de medicamente fara recomandarea medicului care va are in supraveghere in aceasta perioada. Consumul de medicamente este destul de periculos mai ales in primele saptamani de viata ale fatului putand da tulburari destul de serioase in dezvoltarea sa intrauterine. Asadar, nestiind cu siguranta daca ati ramas sau nu insarcinata este indicat a avea un regim de viata echilibrat, trebuind sa urmati in totalitate recomandarile medicului dumneavoastra.

In tot acest timp va trebui sa nu incalci principiile unei vieti echilibrate si sa ai in vedere mentinerea unui organism cat se poate de sanatos.

Alimentatia in a doua saptamana de sarcina

A doua saptamana de sarcina implica o serie intreaga de responsabilitati. Regimul alimentar va trebui sa fie intr-atat de sanatos incat bebelusul sa poata beneficia de toti nutrientii necesari dezvoltarii sale in mediul intrauterin. Fructele si legumele sunt o sursa importanta de sanatate, mai ales daca sunt consumate in stare proaspata. De la aceste produse orice femeie dornica sa devina mama nu va trebui sa aiba niciun fel de retinere. Cu toate ca astepti un bebelus nu va trebui sa cazi in capcanele exceselor culinare si sa ai grija la greutate. In fond, chiar si insarcinata de-ai fi, nevoile tale nutritionale in aceasta perioada raman aceleasi si nu va trebui sa mananci cat pentru doua persoane.

Esti dornica de miscare? Ei bine, o poti face! Sarcina nu inseamna boala ori suferinta si nici sa iti intrerupi astfel de indeletniciri. Ba mai mult, in tot acest timp, medicii te-ar putea sfatui sa faci cat mai multa miscare, antrenandu-ti corpul si organismul pentru a deveni mai puternica, facand trecerea mai usor peste primele semne ale sarcinii.

Atunci cand vorbesti despre prima etapa a sarcinii nu ai cum sa nu te gandesti la faptul ca iti poate fi si rau. Cu toate ca te astepti sa treci prin etapa greturilor matinale ori varsaturilor, inca nu este cazul sa te ingrijorezi. A doua saptamana de sarcina nu iti va aduce astfel de simptome, fiind mult prea devreme.

Te afli in continuarea etapei preconceptionale. Ca mamica responsabila va trebui sa asculti cu mare atentie sfaturile medicului specialist si sa respecti toate indicatiile sale.

Analizele pe care le poti efectua in aceasta perioada te pot ajuta sa afli mai multe despre starea ta de sanatate. Hemoleucograma te ajuta sa afli daca esti sau nu anemica, putand preveni toate starile ce pot fi determinate de aceasta afectiune.

Bolile cu transmitere sexuala pot aduce o serie intreaga de riscuri pentru starea de sanatate a bebelusului. Tocmai de aceea este bine sa afli din timp si sa tratezi.

Pentru ca bebelusul sa nu fie expus niciunui risc in mediul intrauterin este bine sa afli daca esti purtatoare sau nu a unei infectii. Toxoplasmoza, citomegalovirusul, rubeola sunt foarte periculoase pentru sanatatea micutului.

Depistarea grupei de sange si a RH-ului sunt obligatorii mai inainte de a ramane insarcinata.

Chiar daca abia asteptati ca perioada ovulatiei sa treaca pentru a achizitiona un test de sarcina sau a va prezenta la medic, nu va grabiti . Este foarte posibil sa aveti un rezultat negative, embrionul fiind mult prea mic pentru a fi depistat imediat dupa conceptie.

gravida-2

Picture 1 of 3

 

Articolul precedentPrima saptamana de sarcina
Articolul următorSaptamana a treia de sarcina

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme