- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana 30 de sarcina

Saptamana 30 de sarcina

Starile de tensiune caracterizante trimestrului unu de sarcina ar putea reveni intr-o astfel de perioada, determinand o stare de iritabilitate permanenta de care va da dovada gravid ape parcursul saptamanilor ce au mai ramas.

Ce face bebelusul?

Masurand aproximativ 40 centimetri lungime, din cap pana in calcaie si cantarind circa 1300 de grame, bebelusul va continua si in aceasta saptamana sa acumuleze un strat tot mai consistent de grasime sub piele, lucru ce va diminua din aspectul de piele zbarcita existenta inainte de aparitia acestui strat. De aceasta data, pielea va deveni mai intinsa, mai fina si catifelata, iar vasele de sange nu vor mai fi asa de mult vizibile ca altadata. Toata aceasta perioada, pana la nastere se va cararcteriza de acumularea unui strat destul de ridicat de grasime sub piele pentru a pregati chiar momentul nasterii, atunci cand copilul va trece din mediul de viata intrauterine, intr-un mediu total necunoscut, unde temperature va fi mult mai mica decat cea din interiorul mamei.

In saptamana 30 de sarcina, bebelusul isi va exersa tot mai mult respiratia, lucruri ce vor determina aparitia sughiturilor pe care le vei putea resimti si tu daca esti atenta, aparand asemenea unor contractii ale uterului.

Bebelusul va putea distinge intre lumina si intuneric, va putea vedea o lumina puternica din afara uterului, ochii sai fiind pe deplin formati, putandu-se misca si chiar deschide. Asadar, simtul vizual, asemenea celui tactil sunt definitivate, genele si sprancenele fiind si ele formate.

Ce face mama?

In aceasta saptamana de sarcina s-ar putea sa revina starea de iritabilitate din timpul trimestrului unu de sarcina. Vei fi mai nervoasa, vei plange mai mult, intrucat te vei simti din ce in ce mai grea si mai neputincioasa, avand probleme cu mobilitatea. Totul ti se va parea straniu, fiind un semn datorat hormonilor de sarcina. Totusi, avand sprijinul familiei, vei putea depasi aceste momente nefaste din viata ta. Va trebui sa comunici celor din jur ceea ce simti, sa te exteriorizezi, sa fii mai bine informata, dar sa iti formezi si un cerc de prieteni. Intr-un astfel de mod, nu te vei mai simti singura.

Un alt mod de a scapa de stress pe tot parcursul sarcinii consta in plimbarea alaturi de cei dragi sau de partenerul tau circa o jumatate de ora zilnic. Continuarea exercitiilor fizice te vor ajuta la recapatarea tonusului muscular, in acest mod simtindu-te plina de energie zi de zi, scapand de griji si de probleme.

Asadar, starea de nervozitate datorata unor serii intregi de intrebari, cum ar fi: “cand se va intampla nasterea?”, “cum va decurge?”, “e inseamna travaliul?”, “cum se va naste copilul?”, “ma voi descurca cu el dupa ce voi ajunge acasa?” va putea disparea daca iti vei gasi alte preocupari zilnice, gandindu-te ca totul va decurge bine, asa cum este si normal, fiind pe mana unor specialisti.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]

Articolul precedentSaptamana 29 de sarcina
Articolul următorSaptamana 31 de sarcina

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme