- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASarcina pe saptamaniSaptamana 26 de sarcina

Saptamana 26 de sarcina

Ne apropiem vertiginos de etapa de sfarsit a sarcinii. Disconforturile din primul trimestru de sarcina vor fi inlocuite de asta data de aparitia catorva pericole destul de importante atat pentru tine, cat si pentru sanatatea bebelusului. Unul dintre cele mai severe pericole care iti poate dauna sanatatii tale este aparitia preemclampsiei.

Ce face bebelusul?

In saptamana 26 de sarcina bebelusul masoara aproximativ 35 de centimetri de la cap pana la calcaie si cantareste aproape 700 de grame. Pe masura ce avansam in fiecare saptamana de sarcina, vom descoperi faptul ca bebelusului I se va acumula un strat de grasime in fiecare zi, lucru ce il va face sa para mai rotund, avand pielea mai intinsa si mai lucioasa, asemenea unui bebelus gata nascut. Asadar, si in aceasta saptamana bebelusul va depune o parte din cantitatea acumulata sub piele, sub forma tesutului adipos. Cu toate acestea, insa, pielea lui ramane in continuare zbarcita si mai “larga” decat ar trebui.

Genele si sprancenele sunt complet formate, iar ochiul urmeaza a se deschide in maxim doua saptamani, desi bebelusul, chiar si cu ochii inchisi poate percepe lumina in aceasta perioada. Atat simtul tactil, cat si cel auditiv sunt tot mai bine dezvoltate in aceasta perioada. La nivelul degetelor mainilor se vor definitive amprentele digitale, semn unic pentru fiecare persoana in parte.

In cazul unui baietel, testiculele sale vor cobori la nivelul scrotului in aceasta saptamana. Plamanii vor exersa zilnic fiecare etapa de dezvoltare, prin aspirarea de lichid amniotic acestia se vor pregati sa se confrunte cu prima cantitate de oxigen aspirate imediat dupa nastere.

Ce face mama?

Aparitia unor edeme dureroase la nivelul mainilor si picioarelor, dar si la nivelul fetei, senzatia de privire incetosata sau de puncte negre aparute in campul vizual, dureri ale capului, dar si o crestere rapida in greutate, pot fi factorii favorizatori ai aparitiei preemclamsiei, o crestere brusca a tensiunii arteriale. De aceea, atunci cand va confruntati cu unul dintre aceste simptome, nu ezitati sa le comunicati medicului dumneavoastra pentru a va putea tine sub supraveghere tensiunea arteriala. Aparitia preemclampsiei poate reprezenta un real pericol atat la adresa ta, cat si la adresa copilului tau.

Tot in saptamana 26 de sarcina vei putea fi victima unor dureri destul de persistente de spate, intrucat ligamentele tale se vor inmuia, lucru favorizat de hormonii din organismul tau existenti in aceasta perioada de sarcina. Pentru a preveni aceste simptome destul de suparatoare incearca sa te relaxezi cat mai mult zilnic, foloseste o perna pentr a-ti tine picioarele ridicate, dar si pentru a crea un confort la nivelul spatelui, nu sta cu picioarele atarnate, atunci cand te afli in pozitia sezut, bea cat mai multe lichide si nu uita de exercitiile fizice sau de plimbarea zilnica alaturi de partenerul tau.

Articol realizat de Tatiana Tuţă
[hana-code-insert name=’Calendarul Sarcinii’ /]

Articolul precedentSaptamana 25 de sarcina
Articolul următorSaptamana 27 de sarcina

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme