- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIReguli de buna purtare la locul de joaca

Reguli de buna purtare la locul de joaca

Locurile de joaca pentru copii sunt departe de a fi doar o distractie – se pot transforma in adevarate campuri de batalie pentru juniorii care se imping, isi fura locul unul altuia sau isi ”imprumuta” jucariile si nu mai vor cu niciun chip sa le returneze. Fii pregatita pentru orice situatie!

Situatia 1

La fix doua minute dupa ce ai inceput sa iti dai baietelul (sau fetita) intr-un leagan, se formeaza o coada impresionanta langa dispozititul de joaca, ce devine brusc cel mai ravit din parc.

Ce faci?

Stabilieste cu cel mic o regula – de exemplu, te mai dau 3 minute sau te mai imping de 30 de ori. E drept ca el nu are nici notiunea timpului si nici nu se pricepe la numarat. Il poti anunta atunci ca se va in leagan cat dureaza sa cantati de 2 ori cantecelul lui preferat, pentru ca aceasta este o unitate de masura pe care o intelege.

 

Situatia 2

Mai toti copiii rontaie ceva la locul de joaca. Ce faci cand al tau primeste ceva? Dar cand ii dai tu o gustare? Ar trebui sa oferi si altora?

Regulile de bun-simt spun ca nu oferi unui copil ceva de mancare fara incuviintarea parintelui sau adultului care il supravegheaza. Cel mic poate avea vreo alergie sau anumite restrictii alimentare.

Cel mai bine ar fi ca daca vrei sa-i oferi tu o gustare celui mic sa il duci intr-o zona mai ferita, pentru a evita situatii neplacute. Iar daca i se ofera ceva, refuza delicat orice vine de la o persoana care pare certata cu igiena sau ofera un vreun aliment perisabil.

 

Situatia 3

Imediat ce ajungeti la locul de joaca, al tau atenteaza la o masinuta (cu versiunile papusa, carucior, bicicleta etc) care apartine altui copil.

Ce faci? In teorie, daca proprietarul masinutei nu pare interesat de ea, il poti lasa pe cel mic sa se joace, dupa ce ai cerut permisiunea mamei copilului cu masinuta. Problema intervine in momentul in care copilul pana atunci dezinteresat de jucaria lui o doreste brusc inapoi. Si cand al tau nu are vreo intentie sa se desparta de ea. Aici, ambele mame ar trebui sa intervina.

Unele jucarii insa nu se dau si nu se iau – cele care tin de uzul personal sau preferatele copilului.

Situatia 4

Un copil monopolizeaza un tobogan sau un leagan sau alt coltisor din spatiul de joaca si nimeni nu are voie sa se mai apropie, iar mama lui nu observa ce se intampla, fiind foarte implicata intr-o aprinsa conversatie telefonica sau updatand statusul de facebook.

Ce faci?

Fara sa incerci sa disciplinezi tu copilul altuia, incearca sa negociezi cu copilul, amintindu-i ca si altii ar dori sa se joace, asa cum si el vrea acest lucru. Daca juniorul nu te baga in seama sau raspunde nepoliticos sau devine agresiv, adreseaza-te mamei.

Situatia 5

Desi se specifica varsta potrivita pentru un anumit echipament de la locul de joaca, un parinte insista sa isi puna copilul acolo, in ciuda faptului ca micutul nici nu se poate tine pe picioare si poate cadea.

Ce faci?

Situatia este delicata pentru ca in teorie, fiecare parinte este sau ar trebui sa fie responsabil cu/pentru copilul lui. Este de preferat sa spui totusi ceva, decat ca cel mic sa fie ranit, doar pentru ca are un parinte nu foarte responsabil. Eventual poti invoca un accident (imaginar sau nu) petrecut la locul respectiv cu un copil la fel de mic.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme