- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISanatateRahitismul in randul copiilor

Rahitismul in randul copiilor

Rahitismul se intalneste mai ales la sugarul intre 3 si 6 luni, desi forme mai tarzii pot exista si pana la 2 ani. Rahitismul este o boala de metabolism a copilului in crestere, cu tulburare in cresterea oaselor, datorita deficitului de vitamina D, calciu si fosfor. Mai multe detalii despre aceasta boala am aflat de la colegii de la www.nou-nascuti.ro

Beautiful-Baby-Girl-Portraits (1)

In deficitul de vitamina D, calciul nu se absoarbe suficient din intestin. Vitamina D este produsa in piele sau provine din alimente. Laptele matern este cea mai buna sursa de vitamina D si calciu pentru sugar. Frecventa rahitismului este mai scazuta la sugarii alimentati la san, mai ales cand mamele au rezerve suficiente de vitamina D. Laptele de vaca, contine o cantitate mai mare de calciu si fosfor decat cel de mama dar este mai sarac in vitamina D. Formulele de lapte adaptate sunt imbogatite cu vitamina D pentru a corecta acest dificit.

Rahitismul este mai frecvent la fostii prematuri ce se nasc cu depozite scazute de calciu si fosfor, la copii cu malabsorbtie, si la cei vegetarieni; este favorizat de anotimpul rece, putin insorit. Acesti sugari, chiar daca sunt alimentati la san, trebuie sa primeasca suplimente de vitamina D. 

Copiii rahitici au deseori tulburari de somn si intarzieri in mersul de-a busilea si in picioare; sunt deseori anemici si au rezistenta scazuta la infectii.

Cum se recunoaste rahitismul
Partea din afara a oaselor capului, in zona parietala si occipitala, se inmoaie (craniotabes);daca se preseaza usor cu degetele, osul se infunda ca o minge de ping-pong. Fontanela anterioara este marita si inchiderea ei poate fi intarziata. Aceste semn se observa dupa varsta de 2-3 luni. Fruntea se bombeaza in partile laterale, dand capului aspectul „olimpian”. Toracele copilului rahitic este largita la baza, iar coastele prezinta  niste umflaturi numite „matanii costale”. Membrele superioare sunt ingrosate deaspura incheieturii pumnului, ca niste bratari.

Membrele inferioare sunt deformate datorita oaselor moi, mai ales dupa ce copilul incepe sa mearga. Picioarele se curbeaza, cu genunchii indepartati (varus), sau apropiati (valgus). In rahitismul avansat poate apare scolioza si lordoza exagerata. Se pot produce fracturi ale oaselor lungi, cu aspect caracteristic “in lemn verde”, in care periostul ramane intact.

Osificarea si calcificarea dintilor sunt intarziate, ceea ce se constata usor prin radiografii; fracturile sunt mai frecvente si se vindeca greu. 

Prevenirea rahitismului incepe inca din timpul sarcinii, printr-o alimentatie bogata, sau suplimentare cu vitamina D sau calciu, in special in ultimele luni de sarcina si prin evitarea nasterilor premature.

Dupa nastere, prevenirea rahitismului se face prin alaptare si suplimentare cu vitamina D. Profilaxia rahitismului este recomandata indiferent de felul alimentatiei. Expunerea directa prelungita la soare a sugarului, mai ales intre orele 10-16 nu mai este recomandata cu entuziasm, ca in trecut, datorita riscului tardiv de melanom, o forma grava de cancer de piele.

Vitamina D se administreaza sub forma de picaturi, intre 2 saptamani si 18 luni, cate 1-2 picaturi pe zi (500UI pe picatura). 

Doza se creste la 1000 UI, pe perioade limitate, la unele categorii de copii: cei cu pielea hiperpigmentata, prematuri si dismaturi, cei cu imbolnaviri frecvente sau cei sub tratament cu anticonvulsivante. Dupa 18 luni pana la adolescenta, se recomanda administrarea periodica de vitamina D, intre lunile septembrie si aprilie.

Injectiile cu vitamina D pentru prevenirea rahitismului se practica tot mai rar. Injectiile sunt dureroase si pot produce supradozare, manifestata dupa 1-2 luni de tratament, prin lipsa poftei de mancare, oboseala, paloare, varsaturi, constipatie, slabiciune musculara, dureri de cap si de oase, tulburari de ritm cardiac, cresterea tensiunii arteriale, sete si cresterea volumului de urina; se pot constata depuneri de calciu in rinichi.

Tratamentul de vindecare a rahitismului se face numai la prescriptia medicului, prin injectii de vitamina D2 sau D3. Fara tratament, rahitismul se asociaza cu anemie, malnutritie, care favorizeaza infectii, care pot fi grave. Daca insa este tratat la timp, rahitismul se vindeca fara urmari. 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme