- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SCOLARICopilul la scoalaPsiholog Monica Bolocan: Semnele fricii de scoala la copii. Afla cand trebuie...

Psiholog Monica Bolocan: Semnele fricii de scoala la copii. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi

Nu de putine ori, mai ales in primii ani, copiii ne dau de inteles ca ceva nu este in regula in relatia dintre ei si scoala. Desi un anumit nivel de stres este normal mai ales in perioada de adaptare a copilului la noul mod de viata, pot exista si situatii in care parintii ar trebui sa se ingrijoreze.

Intrucat cauzele aparitiei acestei stari emotionale sunt multiple, este necesara o intelegere corecta atat a capacitatii copilului de a face fata provocarilor de zi cu zi de la scoala cat si a modului in care parintii se raporteaza la performantele copilului. Frecvent, sursa fricilor copilului se afla chiar la scoala, in relatia cu colegii sau chiar cu cadrele didactice. Indiferent de cauze, anxietatea scolara este o problema care trebuie inteleasa si abordata la timp pentru a nu produce efecte pe termen lung asupra echilibrului emotional al copilului si, implicit, asupra performantei lui scolare.

Care sunt cele mai frecvente comportamente care iti pot arata ca frica de scoala iti afecteaza copilul:

  1. Probleme cu somnul si modificarea poftei de mancare pe masura ce se apropie inceperea cursurilor (la inceput de an sau dupa vacante). Aceste modificari sunt relevante numai daca sunt insotite si de alte comportamente, ca cele descrise in continuare.
  2. Acuze frecvente de dureri (de cap, de burta), sau chiar stari de voma, de obicei seara la culcare sau dimineata, inainte de a pleca la scoala. Daca nu sunt explicate de o problema medicala, aceste acuze sunt un semn clar al unei stari de anxietate crescuta.
  3. Refuzul de a vorbi despre ce se intampla la scoala, in ciuda insistentelor parintilor. Adesea, copilul se comporta ca si cum cineva i-ar sterge cu buretele amintirile de cu cateva ore inainte. De multe ori, copilul uita frecvent ce lectii are de facut, sau isi rataceste lucrurile de scoala.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Articolul precedentCe patesc copiii agresati
Articolul următorCopilul care evita scoala

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme