- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISanatateProblemele digestive ale bebelusului

Problemele digestive ale bebelusului

bebelus cu mama (http://acupuncture-fertility-ivf.com)Fiind atat de fragezi si plapanzi, cei mici necesita o atentie sporita din partea parintilor. Asa ca, de ce sa nu fim atenti la orice amanunt pe care ni-l poate oferi sanatatea lor?

Sistemul lor digestiv este inca incomplet dezvoltat si mai putin rezistent decat la adulti. De aceea, daca apar cateva semne care te-ar putea ingrijora, nu trebuie sa te alarmezi prea mult, astfel de probleme uneori sunt uzuale si apar cu regularitate mai la toti bebelusii. Cu toate acestea, nici starea de delasare nu este recomandata, asa ca este indicat sa te consulti cu medicul specialist pentru orice lamurire legata de sanatatea celui mic.

Dar, hai sa privim pe scurt care sunt problemele digestive cele mai frecvente ale bebelusilor:

  1. Aparitia colicilor abdominale – desi nu este cunoscuta in totalitate cauza aparitiei acestora, se preconizeaza ca acestea ar putea fi rezultatul gazelor abdominale. De aceea, apar mai ales noaptea, provocand o stare permanenta de plans la bebelus. De ce anume bebelusul poate face colici? Ca urmare a faptului ca sistemul digestiv inca se afla in formare si acomodare cu noul mediu in care a intrat. De aceea, consumul de zaharuri de catre mama va fi digerat mult mai greu de catre bebelus.
  2. Costipatia – apare de regula la acei bebelusi hraniti cu formule de lapte praf. Starea de constipatie apare atunci cand resturile sale fecale sunt destul de tari si cu o aparitie destul de rara, de peste 30 de ore. O astfel de problema va putea fi rezolvata mai usor daca bebelusul va consuma dimineata cativa mililitri de suc de portocale, pe stomacelul gol. Compotul de prune sau legumele verzi ajuta la reglarea unei astfel de probleme suparatoare pentru cel mic, dar foarte putin riscante.
  3. Starea de diaree – caracterizata de fecale moi, lichide si de scaune foarte dese. Daca constati la bebelusul tau o astfel de stare, mergi de urgenta la medicul pediatru intrucat starea de diaree poate provoca deshidratarea bebelusului.
  4. Regurcitarea – imediat dupa masa cel mic va trebui sa elimine aerul introdus odata cu alimentatia in organism. Daca regurgitarea se produce la maxim o ora dupa masa este normal. Daca acest lucru se petrece imediat dupa masa se considera ca bebelusul a fost prea lacom in momentul inghitirii. Odata ce acesta va fi capabil sa stea in fundulet, aceasta stare nu va mai cauza suparari.
  5. Refluxul acid – este o stare mult mai serioasa de regurgitare. Poate fi insotita de durere, plans, stare de nervozitate, somn agitat, scadere in greutate, sughit,  refuzul de a mai primi biberonul. Intr-un astfel de caz este indicat sa mergeti de urgenta la medicul specialist.

Urmarirea aspectului fecalelor de catre parinti este foarte important. In primele ore de dupa nastere acestea au un aspect negru-verzuliu, fiind mai lipicioase. Acestea se numesc meconiu intrucat poarta urmele mediului intrauterin.

In primele zile de dupa nastere acestea vor avea un aspect galben – verzuliu. Hranit la san, bebelusul va elimina fecale aurii, mai lichide si cu cocoloase, pe cand cel hranit cu lapte praf va elimina fecale maronii inchis.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme