- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIScor ApgarPrimele analize ale bebelusului

Primele analize ale bebelusului

E foarte important sa evaluezi cat mai timpuriu starea de sanatate a bebelusului tau. Toate analizele care se fac nou-nascutului imediat dupa nastere pot preintampina eventualele probleme de sanatate.

Primul test de sanatate pe care il face bebelusul, in primele secunde dupa nastere, este testul Apgar. Testul sau scorul Apgar indica starea de sanatate a nou-nascutului si daca e nevoie de vreun tratament imediat. De asemenea, chiar dupa nastere se va colecta o mostra de sange din cordonul ombilical al bebelusului pentru a afla grupa sanguina si pentru a efectua cateva analize. Acestea nu trebuie sa lipseasca dupa ce copilul s-a nascut. Cele mai grave boli genetice care ar putea aparea sunt sindromul Down, sindromul Klinefelter, sindromul Turner sau Talasemia.

Ce inseamna testul Apgar?
In primul minut dupa ce a fost nascut, medicul neonatolog verifica urmatorii parametri: respiratia, aspectul/culoarea pielii, reactivitatea la stimuli (excitabilitatea reflexa), pulsul, frecventa cardiaca si tonusul muscular. In urma acestei evaluari rapide si deloc dureroase, bebelusul obtine un scor de la 0 la 10. Un scor Apgar intre 8 si 10 primeste un nou-nascut sanatos, cu greutate normala si adaptare neonatala buna, care nu necesita ingrijiri speciale. Un bebelus cu scor Apgar sub 8 poate avea nevoie de ingrijiri in plus, cum ar fi oxigenoterapie, ventilatie asistata sau masaj cardiac, in functie de situatia clinica a acestuia.

Dupa 5 minute, un astfel de indice este reevaluat. Odata bebelusul evaluat, se poate face un screening neonatal complet, adica o analiza complexa de sange care urmareste depistarea precoce a 32 de tulburari metabolice congenitale ale nou-nascutului. Medicul ia cateva picaturi de sange din calcaiul bebelusului pe un card special care se trimite la laborator dupa uscare. Testul se face in a doua sau a treia zi de viata in maternitate si nu este dureros.

Cateva dintre bolile depistate de screeningul neonatal complet sunt: hipotiroidia, fibroza chistica, boli ale metabolismului proteinelor si grasimilor, galactozemia etc. Aceste boli nu pot fi detectate in perioada sarcinii, iar daca sunt diagnosticate tarziu, pot tulbura fizic si mental bebelusul, iremediabil. De asemenea, se poate face si un screening audiometric care depisteaza hipoacuzia nounascutului.

Testarea precoce pentru surditate se face in timp ce sugarul doarme sau se odihneste si nu implica vreun disconfort. Hipoacuzia este un defect invizibil la nastere. Nou-nascutii arata si se manifesta normal pana la 12-24 de luni cand se poate observa ca bebelusul nu isi dezvolta vorbirea. Surditatea care nu e depistata pana in acest moment poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii limbajului a copilului.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme