- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIPrimul anPrima luna a nou-nascutului

Prima luna a nou-nascutului

Inca din prima luna de viata, micutul tau te poate surprinde prin miscarile pe care le exerseaza ceas de ceas. Si cum noi toti stim ca fiecare difera unul de celalalt, fiecare copil fiind unic atat in ceea ce priveste infatisarea, cat si in ceea ce priveste temperamentul, nu este de mirare sa ti se para ca puiul tau a facut progrese vizibile inca din prima luna de viata.

Imediat dupa aducerea acasa a bebelusului, vei observa ca este putin incordat, tinand picioarele putin flexate, asa cum ii era pozitia in interiorul uterului mamei si mainile stranse, acesta neputand sa apuce cu ele mai nimic.

Unii bebelusi se manifesta prin plans foarte puternic, altii rad, se agita, isi misca mainile si picioarele foarte mult, chiar daca ti se pare cateodata ca sta nemiscat in propriul sau patut. Prin starile de plans, de regula, acesta isi manifesta starea de nemultumire pe care o are cu privire la starea de foame sau de sete, precum si cu privire la schimbarea scutecelului.

Inca din prima luna vei putea observa ca bebelusul isi va putea tine pentru cateva secunde capul, reusind chiar sa il miste destul de mult. De aceea, specialistii recomanda somnul bebelusului pe burtica, dar numai in prezenta parintilor pentru a nu exista riscul de sufocare, intrucat acestia se vor putea simti mult mai linistiti.

Chiar daca ai senzatia ca bebelusul nu te vede sau nu te aude, este un lucru total eronat. Bebelusul te poate zari inca din primele clipe de dupa nastere, pentru ca mai apoi sa te poata recunoaste atat pe tine, cat si tatal. Sistemul sau auditiv este destul de bine format pentru ca acesta sa te poata auzi in profunzime. Vei putea fi surprinsa atunci cand acesta iti va zambi pentru prima data, te va strange de mana sau va dori imbratisarea ta. De aceea, nu trebuie sa eziti sa il imbratisezi, sa il mangai si sa ii vorbesti ori de cate ori ai ocazia pentru ca in acest fel iti va simti caldura de care are nevoie pentru a se simti in siguranta. Cantecele linistitoare nu il vor supara, de aceea nu ezita sa ii pui in surdina muzica lenta intrucat, cu siguranta, ii va face placere.

Tot in aceasta perioada veti experimenta probabil perioada colicilor, destul de suparatoare atat pentru parinti, cat mai ales pentru puiul tau. Nu vei sti cum s ail ajuti, acesta avand un plans aproape de necontrolat. Cu toate acestea, mai sunt si cazuri fericite, care depasesc cu bine aceasta etapa fara a experimenta durerile colicilor.

Daca bebelusul isi pastreaza pozitia asemanatoare celei din mediul intrauterin sau daca nu isi agita mainile si piciorusele destul de mult, toate reprezinta semne sa va adresati cat mai rapid medicului pediatru intrucat ar putea avea probleme locomotorii sau de intarziere cerebrala, ceea ce i-ar dauna cu siguranta pe viitor.

Dar cum mai intotdeauna lucrurile isi urmeaza un traseu destul de frumos, ferit de atat de multe obstacole, nu uitati sa va bucurati de orice clipa petrecuta in preajma bebelusului intrucat reprezinta etape pe care timpul pare ca le va spulbera pentru totdeauna.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme