- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIComportamentPrea mic pentru a fi disciplinat?

Prea mic pentru a fi disciplinat?

Atunci cand copilul tau in varsta de un an incepe si tipa sau arunca mancarea pe jos prin magazin, este greu sa iei o pozitie si nu stii exact ce reactie sa ai. Pana la urma, aceasta este o varsta la care nu poti aplica tehnici de disciplina, nu-i asa? Ei bine, nu e chiar asa!

Un copil in varsta de un an este inca prea mic pentru a lega cauza de efect, insa este un moment potrivit prin care ii poti explica ce este bine si ce este rau. De cele mai multe ori parintii se gandesc la pedepse atunci cand vine vorba de disciplina, dar la origini, cuvantul indica „a invata”, sustin psihologii. Cand copiii sunt atat de mici, totul ar trebui sa se reduca la a-i invata mai multe despre socializare si la a-i invata care ar trebui sa fie limitele lor. Iata cateva strategii simple cu ajutorul carora iti poti pune micutul pe drumul cel bun.

Distragerea atentiei – Cand simti ca nu mai poti si singura metoda ramane sa tipi la el – lupta cu tine si nu face asta. Mai degraba concentreaza-ti atentia pentru a-l face curios in legatura cu ceva. Nu te chinui sa-l calmezi ci mai degraba trezeste-i interesul pentru o noua activitate. Daca se catara pe spatarul canapelei, ia-l de acolo incet, pune-l pe podea si incepe sa-i citesti o poveste sau sa va jucati impreuna un joc. Prin faptul ca-i redirectionezi atentia, nu numai ca pui punct comportamentului nedorit, dar il inveti pe copil ca anumite lucruri, precum cataratul pe mobila, nu este permis.

Fii consecventa – Probabil consideri ca daca il lasi sa planga dupa un biscuit inainte de cina nu o sa-i faca niciun rau, in schimb daca cedezi, se va invata asa si va cere altul data viitoare. Este important sa stabilesti niste reguli si sa nu te abati de la ele. Iar cand vine vorba de reguli, toata lumea din casa trebuie sa le respecte intocmai, iar micutul sa nu fuga la bunica pentru ca stie ca asa se va face voia sa. Acest comportament inconsecvent il poate deruta pe copilul tau si este bine sa nu-i creezi confuzie sau frustrare.

Fii optimista – Pastreaza „Nu”-urile pentru situatii cu adevarat urgente si necesare, atunci cand este implicata siguranta. Altfel risti ca acest „Nu” rostit foarte des sa devina un leit-motiv si pentru copilul tau. Daca se apropie de usa de la cuptor ai putea sa-i spui rapid „Nu” pe un ton ferm. Dar atunci cand comportamentul nu este periculos, foloseste cuvinte cu nota pozitiva asadar in loc de „Nu-ti da pantofii jos pana nu ajungem in casa” poti spune asa: „Asteapta pana ajungem in casa si apoi poti merge descult”.

Comportamentul potrivit – Copiii inca nu dobandesc abilitati in comunicare si iti atrag atentia in alte moduri. De aceea este bine ca tu sa-i transmiti copilului tau ca esti multumit atunci cand face ceva sau ca nu ti-a placut si ca ar trebui sa urmeze regulile familiei. Facand asa, il vei invata ca un comportament bun ii va aduce atentia cuvenita din partea ta.

Arata-i cum se face – Copilul reactioneaza mai bine la ceea ce vede decat sa urmeze mai degraba un sfat pe care i-l oferi. Daca ti se pare ca micutul tau nu a inteles bine mesajul ii poti spune asa „Hai sa o imbratisam pe Iulia cu grija” si ii arati exact cum sa faca asta. Iar daca nu reusesti sa-l faci sa se spele pe dinti inainte de somn, incearca sa faceti asta impreuna, stabilind o noua rutina inainte de somn.

Articolul precedentCum sa fii o mama buna
Articolul următorUnde conduce pedeapsa?

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme