- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTERENastere naturalaPozitia inversa a bebelusului inainte de nastere

Pozitia inversa a bebelusului inainte de nastere

gravida (www.slocounty.ca.gov)Pozitia normala a fatului la nastere este cea in care bebelusul iese cu capul inainte. Situatia inversa in care acesta patrunde in canalul nasterii cu picioarele inainte se numeste prezentatia pelviana.

De cele mai multe ori atunci cand bebelusul capata o astfel de pozitie la nastere este una destul de riscanta pentru sanatatea acestuia, dar si pentru cea a mamei, in multe situatii fiind recomandata cezariana de urgenta intrucat riscul ca bebelusul sa isi poata pierde viata este destul de mare.

Cu toate acestea, marea majoritate a bebelusilor prezinta la nastere o pozitie corecta, denumita si craniana. In acest fel, capul va fi cel care va fi expulzat primul in primele clipe ale nasterii.

Chiar daca cele mai intalnite cazuri de prezentatie pelviana sunt acelea in care bebelusul patrunde mai inainte cu picioarele in canalul nasterii, pot exista situatii la fel de frecvent intalnite in care acesta sa capete pozitii destul de ciudate.

Poate sa fie asezat cu picioarele indoite, cu genunchii flexati, drepti sau doar cu un singur genunchi flexat si celalalt drept. De regula asemenea situatii se datoreaza fie unor malformatii uterine destul de severe, fie unor tumori, starii de prematuritate sau unor variatii de lichid amniotic.

Asemenea situatii vor putea fi depistate din timp sau chiar inainte de nastere cu ajutorul efectuarii unor ecografii sau radiografii in trimestrul trei de sarcina. Atunci cand medicul constata o asemenea pozitie poate incerca sa ii schimbe pozitia bebelusului inca de pe cand se afla linistit in burtica, mai inainte de saptamana 37 de sarcina. Procedura nu implica o interventie medicala sau chirurgicala, medicul apasand pe abdomenul mamicii acolo unde va considera, fortand in acest fel bebelusul sa isi schimbe pozitia. Dupa saptamana 37 de sarcina o asemenea tentativa nu este posibila. Dupa aceasta saptamana, medicul poate recomanda fie nasterea prin cezariana, fie folosirea forcepsului sau vacuumului extractor, in aceasta situatie riscul la care va fi expus bebelusul este destul de mare.

 

Articolul precedentNasterea sub apa
Articolul următorRespiratia in timpul nasterii naturale

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme