- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIPozele copiilor pe Facebook - ce se poate intampla

Pozele copiilor pe Facebook – ce se poate intampla

Organizatiile pentru protectia drepturilor copilului ne-au avertizat de ceva vreme ca ar trebui sa ne abtinem de la a posta imagini cu copiii pe retelele de socializare, dar abia in ultima vreme, parintii au inceput sa ia in serios aceste avertismente.

Cel mai recent pericol legat de postarea imaginilor pe Facebook (si alte retele de socializare) este asa-numita rapire digitala. Mai multe cazuri inregistrate in tari din toata lumea au conturat cresterea unui fenomen periculos: pozele postate public pe retelele de socializare sunt furate de adulti care isi insusesc falsa identitate de parinti ai copiilor carora le creeaza alte identitati. Ei pretind ca respectivii copii sunt ai lor si folosesc detalii din viata fictiva a „copiilor” lor in propria lor retea de socializare, uneori inventand false povesti despre cazuri umanitare, sau incercand sa obtina alte beneficii, alteori, pur si simplu, dorind sa atraga simpatia, atentia, admiratia „prietenilor” din reteaua lor.

Desi Facebook are o politica privind furtul de fotografii si video, din punct de vedere legal „rapirea digitala” nu este o infractiune in sine.

Un studiu realizat in Statele Unite arata ca 97% dintre mamicile care folosesc Facebook-ul posteaza imagini cu copiii lor si 46% incarca filmulete de familia avandu-i protagonisti pe copii.

Mandre de copiii lor, mamicile nu realizeaza potentiale pericole la care isi expun familia si nici faptul ca incalca dreptul la imagine al propriilor lor copii, care peste ani, poate nu vor fi incantati sa descopere ca erau expusi in toata intimitatea lor in fata a zeci, sute, mii de straini.

Daca simti nevoia sa te mandresti cu cel mic pe retelele de socializare, tine cont de urmatoarele sugestii:

– nu posta fotografii cu copilul in ipostaze care pot capata conotatii sexuale (clasicele poze la baita, pe burtica in funduletul gol, la masaj)

– nu face publice imagini de vacanta – de la piscina, cu copilul in costum de baie, iesind din apa etc

– nu insoti imaginile de date despre copil si alte informatii personale – nume, gradinita sau scoala la care merge, detalii despre programul familiei etc

– ai grija sa ai in lista de prieteni doar persoane cunoscute si sa activezi optiunea ca doar prietenii sa poata vedea pozele (nu si persoanele din lista lor de prieteni).

– daca faci fotografii in care apar si copiii altor parinti, nu le posta pe retelele de socializare si nu folosi optiunea de tag fara consimtamantul parintilor respectivi. Chiar daca tu ii consideri inchistati, este dreptul lor de a refuza sa posteze imagini cu propriul copil, protejandu-i astfel intimitatea!

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme