- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Perioada fertila

Orice femeie tinde sa caute de-a lungul vietii anumite indicii legate de producerea fertilitatii sale. Fertilitatea presupune perioada in care femeia poate ramane insarcinata. Asadar, fie ca vrei sa iti calculezi data la care poti ramane insarcinata, fie ca vrei sa eviti o sarcina nedorita, este bine sa iei cateva masuri si sa fii interesata de modul de functionare al organismului tau. Asadar, calcularea perioadei fertile poate ajuta la conceptie, dar si la depistarea unor semne ce pot fi o amenintare la adresa sanatatii genitale a femeii.

Calcularea perioadei fertile se poate face cu ajutorul a trei indici deosebit de importanti: masurarea temperaturii bazale, modificarea secretiilor cervicale si modificarea pozitiei cervixului. In timpul ciclului menstrual acesti indici se vor modifica destul de mult.

Asadar, prin teste de fertilitate existente deja in farmacii sau printr-o simpla monitorizare a indicilor de mai sus o femeie poate deveni constienta de perioada fertila a acesteia, putand fie sa ramana insarcinata, fie sa evite o sarcina nedorita.

In timpul ciclului menstrual este eliminata mucoasa uterina ca urmare a faptului ca ovulul eliberat de ovar nu s-a implantat in uter. In timpul acestei perioade menstruale, nivelul hormonilor estrogen si progesteron reactioneaza diferit. In prima zi a ciclului menstrual acesti hormoni sunt scazuti, ulterior estrogenul va incepe sa creasca pentru a ajuta la refacerea mucoasei uterine in vederea implantarii unui eventual ovul in uter.

In a paisprezecea zi a ciclului menstrual, estrogenul atinge cel mai inalt nivel, ceea ce va determina eliberarea de catre ovar a unui ovul. Dupa acest procedeu, acest hormon va incepe sa scada, progesteronul luand de acesta data in dimensiune pentru urmatoarele doua saptamani. Odata cu eliberarea de catre ovar a unui ovul reprezinta o perioada in care cei doi parteneri trebuie sa intretina relatii sexuale pentru ca femeia sa ramana insarcinata, in maxim 12-24 de ore.

Progesteronul are rolul de a ajuta la implantarea ovulului fecundat in uter, dar daca un astfel de lucru nu s-a intamplat, nivelul acestuia va incepe sa scada, aparand in acest mod menstruatia.

Si totul se va relua, organismul functionand asemenea unui ceas biologic.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Articolul următorMetode de fertilizare

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme