- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SCOLARIActivitati pentru scoalaPericole pe Internet pentru scolari

Pericole pe Internet pentru scolari

Fereastra care ni se deschide spre lume prin intermediul unui calculator sau al unui mic gadget are un mare dezavantaj: ne creeaza oportunitati de a invata sau de a ne juca, e drept, dar ne si expune. Iar micutii nostri nu sunt inca pregatiti sa infrunte viata si nu stiu sa filtreze informatiile bune de cele nocive.

Retelele de socializare

Ce copil de varsta scolara nu are Facebook in ziua de astazi? Si totusi celebra retea de socializare care a devenit cumva o a doua natura pentru multi este un spatiu public, in care copilul este expus mai mult decat in viata reala. Vede ura, discriminare, vorbe urate si i se pot adresa agresiuni verbale (care au tendinta sa fie mai violente in mediul virtual, locul unde agresorii lasi se simt la adapost). Pe de alta parte, devine foarte vizibil: o intreaga lume il poate urmari.  Daca te va convinge, totusi, sa ii faci cont, prima regula este ca cel mic sanu isi puna imagini cu el insusi pe Internet. Poate comunica cu colegii de la scoalasi fara  o poza de profil. Iar o fotografie dintr-un desen animat este suficienta pentru avatar si il ajuta sa se identifice oricum cu eroul preferat. Instruieste-ti copilul frecvent despre ce nu are voie sa faca pe retea: sa vorbeasca urat, sase certe cu alte persoane, fie adulti sau copii. Explica-i pe intelesul lui ce inseamna imaginea publica si ca el devine, atunci cand posteaza acolo, un fel de jurnalist.

Lucrarile pentru scoala

Un mare plus al Internetului este cale ofera scolarilor posibilitatea de a se documenta necontenit: harti, articole, referate ale altor colegi, site-uri scolare, exercitii, imagini si resurse diverse le stau la dispozitie. In teorie, copiii ar trebui sa fie mult mai destepti si mai harnici in ziua de astazi. Unii profita din plin de Internet, altii, dimpotriva– devin mai lenesi si mai putin motivati sa invete. Mai mult, cei mici deprind pe chat-uri si forumuri o gramatica absolut ingrozitoare, au tendinta sa copieze si sa nu mai retina nimic (de ce ar face-o, daca tot e informatia pe Internet, care poate fi accesat oricand?). Internetul si telefoanele mobile reprezinta o tentatie in plus de a copia la scoala, cand au lucrari: „daca tot sunt toate cunostintele lumii acolo, de ce sa nu trag cu ochiul?ˮ Dar pacaleala e mare: oricum materialele de pe Internet sunt superficiale, adesea din surse nesigure, neverificate si chiar false. Din pacate, copiii nu le pun la indoiala mai niciodata.

Riscuri pentru tine

Cifrele de pe card, date personale de contact, adrese si acte, iata cateva posibilitati de a pierde lucruri importante chiar tu. Copilul tau este la varsta aceea la care a invatat cum functioneaza lucrurile fizic, dar nu si oamenii sau societatea. E mai mult decat firesc pentru el sa introduca un cod de card pentru a primi un joc, daca a vazut vreodata (sau de mai multe ori) cum tu iti plateai diverse lucruri cu acelasi card. Dar chiar daca este atat de inteligent cat sa te imite, nu iti face iluzii cava si intelege, conceptual, efectul actiunilor lui. Nu va face legatura cu cat muncesti tu, cu banii efectivi sau cu pierderea.

Pe de alta parte, lasandu-ti copilul pe computerul personal risti si sa ramai fara materiale la care chiar tineai sau lucrari de serviciu. Pe care le poate sterge din greseala. Sau sa vezi incarcate pe Internet fotografii pe care le-ai fi vrut secrete. Solutie: poti lasa copilul la computerul tau, dar foloseste un hard extern de rezerva (sau mai bine doua) pentru actele si fotografiile pe care le vrei in siguranta.

Continut neadecvat

Riscul ca cel mic sadea peste imagini neadecvate pentru varsta lui este insusit mai mare decat in viata reala. De regula, pe motoarele de cautare utilizate pot fi facute setari pentru restrictionarea site-urilor nerecomandate minorilor. Exista o optiune de tipul Content Advisor in care poti regla aceste aspect. Fa asta pentru toate device-urile din casa.

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme