- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLESpecialist lifestyleAndreea Marin Banica: “Nu vreau sa fiu un musafir, ci o prezenta...

Andreea Marin Banica: “Nu vreau sa fiu un musafir, ci o prezenta constanta in viata fiicei mele….”

andreea-marin banica si violeta (paul buciuta)“Nu vreau sa fiu un musafir, ci o prezenta constanta in viata fiicei mele….”, relateaza Andreea Marin Banica intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru www.bebelu.ro.

A trecut deja ceva timp de la momentul in care ati aflat ca veti deveni mamica. Cu toate acestea, o astfel de veste cu siguranta va va ramane intiparita in suflet pentru mult timp de aici inainte. Asadar, cum ati reactionat, care a fost primul impuls pe care l-ati avut imediat dupa? Cand a aflat sotul ca va deveni tatic?

Sotul meu a fost, fireste, primul om caruia i-am impartasit bucuria mult asteptata. Probleme de sanatate serioase m-au facut sa pierd doua sarcini si sa trec printr-o perioada destul de lunga in care speranta mea de a deveni mama era firava. Imi amintesc ca aceasta a fost cea mai mare surpriza a vietii pentru mine, dar nu eram in stare sa ma bucur cu tot sufletul, mi-era teama sa nu fie o greseala, asa ca am asteptat confirmarile de la medic dupa analize. Si nelinistea nu a incetat nici atunci. In ziua de astazi, cand problemele de sanatate, atat cele ale mamei, cat si cele ale copilului, sunt atat de des intalnite, a merge la medic si a-ti urmari sarcina cu atentie este o necesitate, o prioritate. In orice caz, sentimentul ca as putea deveni mama a fost, cu siguranta, cea mai mare implinire a sufletului meu. Parca nimic nu a fost atat de greu, dar si frumos de implinit în viata mea.

Stim cu totii cat de pretioase sunt momentele in care iti tii pentru prima data bebelusul in brate. Ce ati simtit?

Bucurie fara margini. Facusem cezariana, am deschis ochii si mi-am intrebat sotul, fara sa ma mai gandesc la mine, la durere, nici nu-mi pasa, sincer vorbind, de nimic altceva decat de botul acela de om desprins din mine: “E bine? E sanatoasa? ”  Raspunsul lui a fost cel mai pretios dar primit vreodata. Apoi mi-au adus-o pe Violeta si am plans de fericire cu ea adapostita in bratele, punand-o la san si hranind-o pentru prima data. Am o fotografie cu mine tinand-o in brate si ea la sanul meu, dormind amandoua ca dupa un efort urias, am atipit impreuna in timpul alaptarii. E cea mai tandra imagine de care imi amintesc.
Asa cum spuneam mai sus, timpul s-a scurs, iar Violeta este o “domnisoara” in buna regula. Cu toatea acestea, amintirile raman… Care sunt momentele cele mai frumoase pe care vi le-a oferit cea mica?

Fiecare mama stie ca, la cativa anisori, piticii ne ofera in orice zi momente pe care le vedem drept minuni in viata noastra. Primul gangurit, primul zambet, primul pas, primul cuvant… Simti ca renasti de fiecare data cand o astfel de minune se intampla in fata ochilor tai.
Primul dintisor…prima cazatura…primii pasi … va mai aduceti aminte?

Cine poate uita?  In copiii nostri e sansa noastra de a redeveni mai buni, mai toleranti, mai frumosi ca oameni. E puterea noastra de a ne corecta, de a ne schimba , de a ne iubi si de a darui mai mult decat am facut-o pana acum.
Proiectele umanitare in care sunteti implicata sunt destul de mari si ca atare va solicita destul de mult timp. Cine va ajuta la ingrijirea Violetei?

Eu mi-am organizat viata in jurul Violetei, am biroul acasa, asa ca sunt mult timp cu ea, ne trezim zilnic impreuna si avem, la 7 dimineata, ora noastra de intimitate ca fetele, cand ne pregatim pentru gradinita, glumim, povestim, ne alintam…  Dupa-amiaza cantam , dansam, desenam, ne uitam la desene animate, ne jucam, alergam sau iesim in parcul de langa casa, daca vremea e buna, iar duminica mergem mereu la teatrul pentru copii si la o prajitura cu alte mamici si alti pitici. Sigur ca am si eu oameni dragi care ma ajuta la nevoie, dar nu vreau sa fiu un musafir, ci o prezenta constanta in viata fiicei mele.

Cat de “roz” este viata familiei Banica?

E o viata normala de familie, cu momente frumoase si cu probleme de rezolvat, cu totii ne lovim de astfel de lucruri si nici noi nu suntem altfel. Important e ca suntem uniti ca familie, ne sprijinim si ne iubim.  Tinem mult la discretie si la intimitate, in contextul in care suntem vanati mereu de presa, si nu intotdeauna de cea de buna calitate.

Cum se implica tatal in ingrijirea Violetei?

Stefan e un tata foarte apropiat de copiii sai, si asta in contextul in care e si un om foarte ocupat cu viata sa profesionala plina, dar are grija sa nu incline balanta nepermis de mult in defavoarea familiei. Daca noi nu avem grija de noi si de timpul nostru impreuna, atunci cine s-o faca?

In timpul liber, unde va place sa mergeti impreuna cu cea mica?

In parc, in vizita la alti prieteni care au copii apropiati ca varstă, la jocuri pentru copii, la teatru, la circ… Ea face si lectii de engleza si cursuri de dans si e bine ca sunt parte din programul sau, percepandu-le ca pe distractii, nu indatoriri, pentru a-i fi mai usor sa invete.

Cum este viata Andreei Marin Banica ca mama si sotie? Cum va dedicati familiei? Ati reusit sa delimitati viata de familie de cea publica?

Da, am reusit, si asta doar prin incapatanarea de a nu fi ca o carte deschisa pentru oricine crede ca asa se cuvine sa fiu, doar pentru ca am aparut multi ani pe micul ecran. Consider ca am dreptul la viata mea daruita doar celor din familie si ca nu trebuie sa dezvalui tot ce traiesc tuturor, pretuiesc discretia si valorile noastre, bucuriile care sunt si trebuie sa ramana doar ale noastre.  Nu-mi place ce vad in jurul meu, de multe ori, si nu cred in casnicii durabile care se deruleaza in cele mai mici amanunte sub privirea tuturor.

Stim ca ati adoptat un copil din tarile marginalizate…Care este relatia cu acesta?

Da, am adoptat la distanta un baietel din China, pe care l-am si vizitat in urma cu putin timp, si o fetita din Niger, de care imi propun sa am grija pe termen lung, pana cand ii voi vedea pe picioarele lor. Sansa pe care o dau prin sprijinul meu fata de acesti copii sper sa fie un bun exemplu pentru copiii mei, acela ca granitele intre oameni nu exista, daca intr-adevar vrei si simti sa ajuti.

Dupa nasterea Violetei ati inceput sa fabricati hainute pentru copii. Ea v-a inspirat intr-un asemenea proiect?

Da, nevoia copilului meu care avea o piele foarte sensibila a facut ca eu sa gandesc un body pentru bebelusi cu elasticitate pe trei directii, care protejeaza tenul si sanatatea copilului mai bine decat body-urile clasice, iar aceasta inovatie a fost premiata la Targul de Inventica de la Geneva, ceea ce m-a surprins placut si a facut din colectia Violet by Andreea Marin Banica  una speciala. Nu e doar o colectie de hainute ca oricare alta, ci are la baza o inovatie care face viata bebelusilor mai usoara, iar pe a parintilor de asemenea mai buna, pentru ca fiii lor se simt mai confortabil si body-urile Violet au o viata mai lunga decat cele obisnuite.
Ele se gasesc acum in retelele de magazine Carrefour si Bebeloo, colectiile fiind diferite.

Stim ca nu ati dorit sa beneficiati de indemnizatia de maternitate? De ce ati considerat asa?

Am gandit atunci ca sunt alte mame care au nevoie de ea mai mult decat mine, dar acum consider ca am greşit: trebuia sa iau banii si sa ii donez cum stiu eu, avand siguranta ca merg intr-o directie buna, nu sa ii las la stat, fara garantia ca vor fi folositi cum se cuvine.

Ce proiecte mai pregateste Andreea Marin?

Proiectul meu de suflet, cel la care visez de cand am devenit mama si am cunoscut o alta realitate indeaproape, este si primul meu proiect pentru care Fundatia mea, Pretuieste Viata, a obtinut fonduri structurale: “Retea de centre pilot pentru sprijin dedicat mamelor aflate in dificultate”. “Numele de cod” pe care-l folosim in echipa pentru proiect e “Scoala Mamelor”, si asta pentru ca am inceput prin a dezvolta 3 centre pilot de asistenta si consiliere in Bucuresti, Ploiesti si Cluj, unde mamele aflate in dificultate (fie aflate in pragul abandonului copiilor, unice intretinatoare ale familiei, victime ale violentei domestice, ale discriminarii la locul de munca, mame care sufera de depresie sau stres post-traumatic, aflate in somaj sau avand un venit minim pe economie, tinere eleve sau studente care devin mame timpuriu si nu sunt pregatite pentru aceasta experienta etc.) vor avea la dispozitia lor, gratuit,  sfatuitorii de care au atata nevoie: psihologi si psihiatri cu experienta le vor ajuta sa isi recapete increderea in ele si sa regaseasca drumul potrivit in situatii limita (sa nu uitam ca multe mame nu isi permit sedinte la acest tip de specialist, pentru ca ele costa in jur de  un million de lei vechi sedinta si au nevoie de minim 10 intalniri cu specialistul,  nu e usor sa-si gaseasca busola atunci cand nu le asculta nimeni in familie, nu au cu cine sa se sfatuiasca, nu au forta sa-si descopere potentialul si sa vada lucrurile intr-o noua lumina pentru ele insele). Organizam deja cu succes dezbateri ale mamelor cu experti in drepturile femeilor, sanatate, legislatie, formare profesionala, antreprenoriat, comunicare cu femei care au fost in situatia lor dificila, dar au reusit sa o depaseasca si au cunoscut ulterior succesul, puteti urmari atat pe blogul meu, www.andreeamarinbanica.acasa.ro, cat si pe site-ul fundaţiei mele, www.pretuiesteviata.org, programul dezbaterilor, imagini, fotografii, impresii. Ieri, de pilda, am fost la Ploiesti intr-o intalnire minunata cu mamele pe tema „Sunt mama, cum gasesc echilibrul intre familie, profesie si dorintele proprii?”

Ce ganduri doriti sa le transmiteti mamicilor care viziteaza site-ul nostru?

Sa nu uite ca, dincolo de copiii lor si de soti, parinti, familie in general, mai exista si ele si e necesar sa nu uite de propriile dorinte si vise, de faptul ca e necesar sa-si daruiasca timp si pentru ele, nu mult, dar atat cat sa se regaseasca, si sa nu se abandoneze in favoarea celorlalti. Li se cuvine si lor acea jumatate de ora pe zi doar pentru ele insele. Pentru o carte buna, pentru o sueta cu o prietena, pentru a se rasfata in fata oglinzii, pentru a visa pur si simplu. Le invit sa se regasească pe www.scoalamamelor.ro, unde specialistii nostri le asteapta cu drag.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme