- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFamiliaNevoia de comunicare

Nevoia de comunicare

Pentru a preveni furia si certurile, cea mai buna unealta ramane comunicarea. Uneori parintii se implica atat de mult in ingrijirea bebelusului incat uita sa comunice intre ei. Cum faci sa fie totul ca inainte?

Stii si tu ca micile anomozitati se nasc din nemultumirile acumulate de-a lungul timpului, din faptul ca la momentul potrivit nu ati avut discutiile potrivite. De multe ori, nu este nevoie decat de a te pune in locul celeilalte persoane, pentru a rezolva o mica neintelegere. De obicei tatii vor presupune ca din cauza faptului ca ei lucreaza intreaga zi, mamicile ar trebui sa aiba grija de bebe si atunci cand ei ajung acasa.

In acelasi timp, mama ar putea interpreta aceasta situatie ca si cum partenerul ei s-ar distanta de ea si de bebe chiar atunci cand are mai multa nevoie de el. Drept urmare, mama s-ar putea simti deranjata de faptul ca numai ea are grija de bebelus. Dar pe de alta parte, daca ii spui partenerului cum sa faca si ce sa faca, s-ar putea sa se retraga din peisaj.

Daca te deranjeaza ceva, spune-i partenerului tau, dar asigura-te ca o spui in forma potrivita. Daca incepi o discutie despre faptul ca a lasat farfuria nespalata in chiuveta, iar bebe incepe sa si planga in acest timp, nu va rezolva situatia cu nimic. Mai bine propune-ti sa ai aceasta discutie cand doarme bebelusul. Fiti sinceri unul cu celalalt, dar incearca sa-ti mentii simtul umorului. Asculta grijile partenerului tau si nu il critica. Ia in calcul ca lipsa somnului te va face usor iritabila, asadar va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a aborda o discutie inteleapta.

Dupa ce amandoi ati spus ce aveti pe suflet, incepeti sa lucrati la rezolvarea problemelor. Fii dispusa la compromisuri. Daca partenerul tau nu poate ajunge intr-o anumita seara mai devreme acasa, incearca sa-i faci baita bebelusului singura. Pentru a recupera, partenerul tau se va ocupa de baita bebelusului a doua seara. Acesta este momentul in care veti imparti indatoririle legate de spalatul rufelor, gatit si curatenie. Pe cat este posibil, incercati sa le faceti impreuna.

Daca bebe se trezeste noaptea, are sens sa fie mama cea care se are grija de el, pentru ca alapteaza. Daca nu este acesta cazul, atunci taticul se poate trezi sa pregateasca biberonul si, facand cu randul, veti reusi sa va odihniti mai bine.

Cand conflictele prind amploare

Fa-ti intotdeauna timp sa discuti despre ceea ce te deranjeaza. Daca nu functioneaza, spune-i partenerului intr-un mod foarte clar ceea ce te deranjeaza. Faptul ca vei fi vaga nu il va ajuta pe partenerul tau sa inteleaga problema si cel mai probabil nu veti rezolva nimic. Pe masura ce copilul va creste, situatiile si grijile se vor schimba, iar faptul ca veti comunica bine, il va ajuta si pe copil sa se dezvolte sanatos. Incearca sa adopti o varianta pozitiva, atunci cand ii comunici ca te deranjeaza ceva, asadar in loc de ‚Mereu intarzii’ ai putea sa-i spui ‚Aseara, cand ai ajuns acasa, mancarea era deja rece. Trebuia sa ma suni sa-mi spui ca intarzii’. Astfel accentul este pus pe actiune si nu pe persoana, iar critica nu mai suna ca un atac la persoana lui.

Daca se intampla sa purtati o discutie mai aprinsa in fata copilului, asigura-te ca cel mic este de fata si cand va impacati. In felul acesta copilul invata ca certurile nu inseamna ca partenerii nu se mai iubesc.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme