- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREPregatire nastereNastere prin cezariana sau nastere naturala?

Nastere prin cezariana sau nastere naturala?

gravidaAtunci cand sarcina se apropie de sfarsit orice viitoare mamica se gandeste destul de mult la alegerea modului de a aduce pe lume bebelusul mult visat. Teama de durere, dar si refacerea greoaie dupa interventia chirurgicala aduc gravida in fata unei intrebari destul de complicate: „nastere prin cezariana sau nastere naturala?”, trebuind, astfel, sa faca o optiune in concordanta cu recomandarile medicului care sa o ajute sa depaseasca mai usor aceste momente.

Nasterea naturala presupune parcurgerea momentului travaliului, o etapa dureroasa, ce poate fi depasita de catre viitoarea mamica cu ajutorul tehnicilor insusite de catre gravida inca din perioada sarcinii. Ruperea apei coincide cu pierderea dopului gelatinos si cu declansarea contractiilor dureroase. Incepand cu aceste momente femeia va trebui sa se prezinte la spital pentru a primi ingrijirile medicale de specialitate. Cele doua etape coicid cu etapele de debut ale travaliului. Pe masura ce expulzia fatului se apropie contractiile devin din ce in ce mai dese si mai dureroase. Exercitiile de respiratie, adoptarea unei pozitii de nastere destul de confortabile, masajul, dar si prezenta partenerului de cuplu sunt strategii pentru diminuarea durerii. In anumite situatii medicii pot recomanda efectuarea unei epiziotomii, in asa fel incat trecerea bebelusului sa fie mult mai rapida si mai usoara.

Recuperarea dupa nasterea naturala este destul de rapida, femeia recapatandu-si mobilitatea mult mai usor decat in cazul cezarienei.

In cazul in care medicii considera necesar pot opta pentru nastere prin cezariana. O astfel de decizie este luata in cazul in care exista supozitia de suferinta fetala ori atunci cand viata ori sanatatea mamei ar putea fi puse in pericol. Cu toate acestea, in ultima vreme, numarul interventiilor chirurgicale de acest gen s-a marit considerabil, tinand cont de faptul ca intreaga operatiune de scoatere a bebelusului din burtica mamei se petrece sub anestezie generala ori sub anestezie epidurala. In acest mod, viitoarea mamica nu va mai resimti durerile travaliului, cezariana fiind in ultima vreme o nastere programata din timp fie in functie de dorintele mamei, fie in functie de optiunile medicului specialist.

Interventia chirurgicala se desfasoara destul de rapid, bebelusul fiind scos in numai 8-10 minute din uterul mamei. Cu toate acestea recuperarea post-cezariana este mai dificila, mama putandu-si recapata mobilitatea mult mai greu decat in cazul nasterilor naturale.

In plus, decizia de nastere prin cezariana poate intarzia procesul lactatiei cu pana la trei-patru zile. Chiar si asa, femeia nu trebuie sa se ingrijoreze prea mult si sa isi puna la san bebelusul chiar imediat dupa nastere, stimuland in acest fel producerea laptelui matern.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme