- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIJoc si jucariiMonstrii de jucarie distrug psihicul copilului

Monstrii de jucarie distrug psihicul copilului

Am vazut zilele trecute intr-un magazin un parinte, care cauta disperat o bluza imprimata cu un cap de mort, pentru copilul sau. Vanzatoarea i-a raspuns ca nu mai are, pentru ca s-au vandut repede. Tatal i-a marturisit ca cel mic are multe jucarii cu pirati si ca s-ar bucura sa primeasca si o bluza cu insemne specifice. “La noi in casa sunt tot felul de roboti, de Batmani si monstrii, acum vrea si o bluza cu un craniu”, a mai spus parintele, dupa care a plecat, grabit, sa caute in alta parte.

 Copilul se identifica cu jucaria. Incidentul mi-a amintit de o carte a psihoterapeutului Dimitri Avdeev in care, printre altele, atrage atentia asupra acestor jucarii, eroi negativi, care influenteaza foarte serios psihicul copilului si dezvoltarea personalitatii acestuia. Jucaria este purtatoare de informatii pentru copii, la fel ca ziarul sau internetul pentru un adult. Pentru copil aceasta este vie si prin urmare se identifica adesea cu esenta ei.

Jocul cu un erou negativ. Avdeev spune ca pericolul consta in faptul ca tot ceea ce fac copii in timpul jocului se regaseste reflectat in viata reala. Astfel, daca cel mic se comporta uman, cu grija in joaca, inseamna ca are in minte un model a ceea ce trebuie sa faca. Si, dimpotriva, daca este agresiv, atunci un astfel de comportament va fi transpus, cu siguranta, si in realitate. Jucariile-monstri, atat de iubite de multi copii, detin o putere distructiva. Acestea pot provoca la copii disfunctii psihice.

Jucariile de altadata. Imi amintesc de vechile cuburi, care nu mai prezinta interes astazi pentru multi copii. Cu toate ca cei mici invatau de la acestea sa aiba rabdare, sa se miste si sa-si dezvolte intelectul, au fost scoase din uz. Le-au luat locul cuceritorii, stapanii universului si piratii. Acum sunt populare si jocurile de-a afacerile, de-a banii si bancile, sau concursurile de frumusete. Acestea din urma, desi par inofensive, insista ca fetitele sa concureze intre ele, printr-o exagerata preocupare de aspectul fizic, in detrimentul invatatului si al relatiei de prietenie. In plus pun accent doar pe aparenta.

 Ce jucarii sa cumparam? Psihoterapeutul indeamna parintii sa cumpere pentru baieti instrumente de tamplar sau strungar sau piese cu care sa construiasca avioane, corabii, barci. Pentru fetite se pot cumpara seturi de cusut rochite la papusi, unelte pentru bucatarie sau puzzle. In acest mod, copiii invata sa fie independenti, dobandesc incredere in ei si se poarta cu grija fata de cei din jur.

 Pirat sau arhitect? Daca parintele care cauta insemnele de “cap de mort” pentru fiul sau, ii explica celui mic ca astfel de jucarii ii pot face rau, ba mai mult ii cumpara un Lego, cu care sa construiasca o casa, oare ce se intampla? Cred ca baiatul ar descoperi o lume, in care lucrurile se consolideaza, nu se distrug.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme