- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINADespre sarcinaModificari anatomice si fiziologice ale femeii in timpul sarcinii

Modificari anatomice si fiziologice ale femeii in timpul sarcinii

pregnant-woman-wearing-jeans

Picture 2 of 2

De multe ori am intalnit gravide care sunt ingrijorate de modificarile ce apar in sarcina. Din aceasta cauza am scris acest articol pentru a le veni in ajutor gravidutelor atunci cand cauta o explicatie si nu stiu unde o pot gasi. Printre schimbarile organismului femeii din timpul sarcinii, modificarile cu cel mai mare impact, sunt cele asupra practicii exercitiilor fizice, acestea fiind de ordin morfologic, cardiovascular, respirator si osteoligamentar. Autor: Loredana Munteanu

1. Evolutii morfologice – In timpul sarcinii, transformarea morfologica cea mai vizibila este cresterea in greutate . Aceasta este in medie intre 10 kg pana la 15 kg, din care aproximativ o treime se repartizeaza cresterii volumului plasmatic si rezervelor lipidice. Cresterea in greutate este dependenta de cresterea fetala si placentara care predomina în a doua parte a sarcinii. Se pare ca practica activitatii fizice regulate si controlata pe parcursul sarcinii, permite sa limiteze câstigul în jurul valorii de 12 kg, valoare considerata ideala.

Aceasta evolutie ponderala induce totodata o schimbare a centrului de greutate, ceea ce modifica echilibrul corpului in timpul sarcinii. Aceasta poate fi explicatia lombalgiilor destul de frecvente in sarcina precum si sursa probabilitatii mamei de a cadea si a traumatismelor. In cele din urma sub actiunea de anteversie (inclinare spre inainte) a uterului gravidei, coloana isi va accentua curburile: cifoza dorsala (aspect de cocoasa) si lordoza lombara (accentuarea curburii zonei deasupra feselor) sunt accentuate in concordanta cu anteversia bazinului.

2. Adaptari cardiovasculare – prin activarea sistemului Renina – Angiotensina- Aldosteron, o retentie hidrosalina se va instala usor usor, provocand deasemeni cresterea precoce si progresiva a volumului plasmatic pana la 50%. Vor creste in paralel volumul de ejectie sistolica ( tensiunea mica) si frecventa cardiaca. Se progreseaza rapid inca din primul trimestru si câstigul de + 30% pâna la 50% a volumului plasmatic, continua în urmatoarele doua trimestre. Aceasta va avea ca rezultat cresterea debitului cardiac (cu pana la 40%). Aceste modificari apar inca din primul trimestru de sarcina si pot dura pana la nastere si chiar dupa aceea pt. unele femei. De fapt in ceea ce priveste volumul de ejectie sistolica, acesta poate ramane mai ridicat pe parcursul mai multor luni, in unele cazuri chiar un an dupa nasterea copilului. In paralel rezistenta periferica scade, asta datorita actiunii vasodilatatoare a progesteronului.

Presiunea venoasa creste la nivelul membrelor inferioare si daca gravida se aseaza in pozitia culcat pe spate, compresiunea la nivelul uterului creste, ceea ce duce la riscul de limitare a circulatiei venoase deci aparitia edemelor (picioare umflate) si induce discomfort. Din aceasta cauza se interzice activitatea fizica in pozitia culcat pe spate incepand cu al 2-lea semestru de sarcina. In ceea ce priveste presiunea arteriala, aceasta sufera usoare modificari: dupa o usoara scadere, valorile inregistrate la sfarsitul sarcinii sunt echivalente cu valorile de la inceputul acesteia. La nivelul sangelui se observa o crestere a volumului eritrocitar in medie cu 20%. Asocierea volumului plasmatic crescut intr-o masura mai mica cu numarul de globule rosii, pot deci induce o anemie fiziologica in cursul sarcinii.

3. Adaptari ventilatorii– Datorita cresterii presiunii intra-abdominale, muschiul diafragm este reprimat treptat si se ridica in plus cu aproximativ 4 cm. Sub influenta progesteronului, respiratia devine mult mai profunda dar nu si mai rapida. Aceasta modificare a ventilatiei explica senzatia de dispnee descrisa de catre majoritatea gravidelor.

4. Modificari oseteoligamentare – La nivelul articulatiilor se inregistreaza o hiperlaxitate ligamentara de origine hormonala steroidiana, asta datorata mai ales progesteronului. Acest castig de amplitudine articulara este deosebit de benefic in realizarea diferitelor activitati fizice de tip gimnastica gravidei dar pot fi si potentiale surse de accidente.

Asadar, in cazul edemelor si durerilor de spate ce apar in timpul sarcinii, recomand cu caldura drenajul limfatic manual si masajul cervico-interscapulo-vertebral!

Loredana Munteanu
Kinetoterapeut
Specialist – Drenaj limfatic manual
– Traumatologie – Ortopedie

Cabinet: str. Toamnei, nr. 38, sect.2, Bucuresti
Programari: tel: 0742 88 20 83

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme