- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
ADOLESCENTIAdolescentaModificarea dispozitiei

Modificarea dispozitiei

Starile emotionale stabile, pe care le numim dispozitii, au si capacitatea fireasca de a varia. Copilul trece prin perioade predictibile de dispozitii diferite: vesel sau energic, potolit sau tacut, ori echilibrat.

In circumstante firesti, schimbarile de la o dispozitie la alta nu sunt nici extreme si nici rapide. Totusi, copiii, in special adolescentii trec uneori prin perioade caracterizate de schimbari rapide ale dispozitiei. Acestea pot fi cauzate de salturi hormonale legate de crestere, altele cauzate de salturi hormonale legate de crestere, alte cauze fizice sau de schimbari psihologice si sociale. In mod normal, perioadele de modificari ale dispozitiei mai accentuate nu sunt foarte frecvente si nu dureaza mai mult de doua saptamani.

Chiar si asa, dispozitiile copilului pot alterna intre perioade de deosebita exaltare si iritabilitate si perioade de depresie si desnadejde. Schimbarea este posibil sa apara incet sau brusc. Comportamentul si functionarea copilului in oricare dintre aceste stari pot cauza probleme numeroase.

Dispozitiile diferite pot perturba grav judecata si il impedica pe copil sa-si poata amana impulsurile si sa reflecteze la o situatie. Prin urmare, schimbarile de dispozitie pot interfera cu capacitatea copilului de a-si pastra integritatea corporala. Daca apar astfel de dispozitii extreme, copilul poate fi diagnosticat cu o tulburare majora de modulare a dispozitiei, numita de obicei tulburare bipolara.

Adesea, calitatea schimbarilor dispozitiei unui copil este rezultatul a mai multi factori greu de decelat. Schimbarile de dispozitie ale copilului au loc in special in functie de stresul situational?

Se poate ca un astfel de stres sa fie acut sau cronic, sau fie vizibil sau ascuns sau poate ca schimbarile de dispozitie provin dintr-o problema fundamentala, legata de reglarea dispozitiei in conexiune cu cauze temperamentale si de dezvoltare.

Interventie posibila:

  • Lamureste-te daca fiul sau fiica ta intelege ca are schimbari de dispozitie;
  • Daca esti de acord cu faptul ca are modificari ale dispozitiei, colaboreaza cu partenerul pentru a afla daca exista cauze identificabile. Aceasta categorie include incidente de tipul unui stres recent in cadrul familiei sau in exteriorul acesteia, o modificare recenta in rutina somnului sau alte schimbari fizice;
  • Abordeaza toate cauzele identificate;
  • Daca nu esti de acord cu privire la existenta modificarilor dispozitiei, accepta ca ai perspective diferite;
  • Incearca sa te pui de acord cu privire la felul in care vei colabora pentru a aduce cele doua puncte de vedere la un numitor comun;
  • Analiza frecventei, a intensitatii si a consecintelor simptomelor este utila atunci cand apelezi la un consult de specialitate;
  • Daca soliciti ajutorul unui specialist care iti recomanda tratament, respecta intocmai sfaturile acestuia.

Sursa: Ajuta-ti copilul sa revina pe calea cea buna, Kenneth H. Talan

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme