- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIMicrobii si astmul - noi descoperiri

Microbii si astmul – noi descoperiri

Uneori, microbii nu sunt chiar rai… Un studiu realizat de profesorul suedez Bill Hesselmar releva o legatura directa intre modul de spalare a vaselor si astm. Astfel, in cadrul studiului realizat pe mai mult de 1000 de subiecti avand varsta de 7-8 ani si un istoric de alergii sezonale, eczeme si astm, s-a constatat ca riscul de dezvoltare a afectiunilor de tip alergic este mai scazut in familiile in care parintii spalau vasele de mana. In schimb, riscul de astm, dermatite si alte alergii era crescut in familiile in care vasele se spalau cu ajutorul masinii.

Spalarea de mana a vaselor este mai putin eficienta in a omori microbii fata de metoda spalarii cu masina. Astfel, concluziile studiului vin sa sprijine asa-numita ipoteza a igienei, conform careia o expunere la mai multe tipuri de microbi poate ajuta sistemul imunitar al copiilor sa se maturizeze mai repede si sa functioneze mai bine. O lume prea curata, precum este cea pe care vrem sa o cream pentru copiii nostri folosind aparatura ultaperformanta, poate fi de fapt un factor de risc in declansarea unor boli cauzate de raspunsuri imunitare gresite.

Ce cauzeaza astmul

Cauzele astmului bronsic nu sunt pe deplin cunoscute. Medicii specialisti considera ca factorii genetici, de mediu si imuni se combina in etiologia inflamatiei bronhiilor (care poate evolua la astm bronsic).

S-a demonstrat ca expunerea la alergeni precum praf sau polen are un rol in declansarea episoadelor de astm, boala fiind frecvent asociata cu un teren atopic (desi nu toti copiii alergici dezvolta astm, desigur).

Factorii ce declanseaza astmul sau inrautatesc episoadele astmatice sunt infectiile respiratorii, in special cele cauzate de virusuri, efortul fizic in aer rece, expunerea la fum de tigara sau alti alergeni, administrarea de medicamente (exista studii care demonstreaza ca exista o legatura intre ingerarea de aspirina sau medicamente cu efect antiinflamator si episoadele astmatice). Episoadele de astm sunt asociate si cu anumite modificari hormonale care apar la pubertate, in cazul fetelor, o data cu aparitia menstruatiei.

Ar putea avea astm?

Unele simptome de astm pot fi confundate cu cele ale unei raceli sau gripe – tuse uscata si care apare mai mult noaptea, dificultati de respiratie sau respiratie suieratoare (wheezing).  Copilul asmatic poate avea tulburari de somn si oboseste relativ repede in timpul exercitiilor fizice.

Pericole ascunse

Mucegaiul este un factor de risc in declansarea astmului, chiar in cazul copiilor fara istoric de alergii in familie. Evita sa intinzi rufele la uscat in casa, deschide ferestrele imediat dupa ce faci un dus sau cand gatesti (pentru a preveni formarea aburilor) si curata bine rosturile de la cada de baie si chiuveta, unde sporii de mucegai se dezvolta foarte repede.

Articolul precedentStrabismul la copiii mici
Articolul următorDe ce mint copiii

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme