- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINADespre sarcinaMasuri de protectie la serviciu in timpul sarcinii

Masuri de protectie la serviciu in timpul sarcinii

gravida la serviciuIn ultima perioada tot mai multe femei ajung sa se teama de aparitia unei sarcini, amanandu-si din ce in ce mai mult momentul de a-si tine in brate bebelusul mult visat, mai ales pentru ca raporturile de  munca sa nu aiba deloc de suferit.

Nu de putine ori, femeile insarcinate ajung sa se confrunte cu situatii limita, in care angajatorul le avertizeaza asupra concedierii din functie. In aceasta situatie, sarcina mult dorita nu mai este la fel de asteptata, mai ales de teama de a nu-si pierde locul de munca.

Cu toate acestea, legislatia romaneasca face o serie de referiri la astfel de cazuri, protejand gravida, dar si proaspata mamica, atat pe parcursul sarcinii, cat si ulterior, in timpul concediului de maternitate ori a celui de crestere a copilului.

Ori de cate ori a aflat de existenta unei sarcini, orice femeie va trebui sa discute cu medicul obstretician asupra mediului in care lucreaza in asa fel incat acesta sa ii poata da unele recomandari angajatorului. Cu alte cuvinte, in cazul in care mediul in care lucreaza gravida este toxic ori nu este prielnic dezvoltarii normale a sarcinii, medicii ii vor sugera angajatorului sa transfere gravida intr-un alt departament, in asa fel incat bebelusul sa fie ferit de pericolele imbolnavirii, fara ca salariul sa fie micsorat. In plus, in cazul in care pe parcursul celor noua luni femeia nu se simte confortabil, aceasta va putea beneficia de reducerea numarului orelor de lucru ori de anumite episoade de concediu medical, neavand teama de a-si pierde locul de munca.

Pentru o mai mare siguranta, corespondenta dintre angajat si angajator trebuie sa fie scrisa si inregistrata, in asa fel incat gravida sa aiba dovada asupra faptului ca angajatorului i-a fost adusa la cunostinta perioada de sarcina. In acest mod, gravida va putea beneficia de protectie din partea statului, aceasta neputand fi destituita din functie atat in timpul sarcinii, cat si ulterior, dupa minim sase luni de la finalizarea concediului de ingrijirea copilului, singura situatie permisa fiind aceea a falimentului ori desfintarii insitutiei la care lucreaza aceasta.

Pe parcursul concediului de ingrijirea copilului aceasta va beneficia de cuantumul indemnizatiei de cresterea copilului, calculata ca 85% din media veniturilor lunare nete, pe parcursul celor 12 luni de dinainte de nasterea copilului. In plus, in cazul in care va dori sa se intoarca la serviciu, aceasta ar putea beneficia de valoarea stimulentului de insertie.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme