- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTISanatatea nou nascutuluiLuxatia congenitala de sold

Luxatia congenitala de sold

Luxatia congenitala de sold reprezinta una dintre problemele traumatizante pentru bebelus, reprezentand o dezvoltare inceata a copilului datorata durerilor din aceasta perioada. Displazia congenitala a articulatiei coxo-femurale apare de obicei la bebelusii de sex feminin, una dintre principalele cauze fiind cele de transmitere pe cale ereditara, de la mama la fiica.

O astfel de problema poate fi cauzata datorita unei alimentatii necorespunzatoare a mamei in timpul sarcinii, precum si datorita metabolismului mamei, putand fi si o cauza de transmitere ereditara. Cu toate acestea, pot aparea situatii in care luxatiile congenitale de sold apar ca urmare a unei nasteri pelvine dificile, copilul fiind traumatizat in momentul nasterii. Infasatul copilului nou-nascut cu picioarele stranse reprezinta una dintre cele mai mari greseli ale parintilor, imprumutate de la bunici, acestea putand cauza aparitia unor probleme de acest tip ce se pot corecta ulterior foarte greu. De aceea este indicat ca bebelusul sa fie lasat desfasat, sa stea asa cum doreste, intrucat doar asa i se va permite o dezvoltare in voie.

Atunci cand observati ca micutul are un picior mai scurt decat celalalt, bazin asimentric, pliuri asimetrice ale zonelor fesiere, precum si o limitare a apropierii coapselor, este bine sa va adresati medicului ortoped. Nu incercati sa realizati miscari ale articulatiilor intrucat pot deveni traumatizante pentru copil.

Diagnosticul luxatiei congenitale de sold poate fi dat cu ajutorul unei ecografii pentru o mai mare siguranta, realizata imediat dupa ce medicul va recomanda. Cu toate acestea, radiografia este una dintre cele mai sigure metode de diagnosticare a displaziei congenitale a articulatiei coxo-femurale. Intrucat radiografia se poate realiza de-abia dupa ce bebelusul implineste 6 saptamani, un asemenea diagnostic poate fi tardiv pentru recuperare.

Tratamentul luxatiei congenitale de sold este unul de durata, ajungand pana la 6 luni, in cazul unor cazuri mai putin grave si mergand pana la recuperarea totala, in cazurile grave. Medicul ortoped poate recomanda folosirea unui chilot special sau folosirea a doua randuri de scutece de unica folosinta pentru a ajuta la mentinerea departata a coapselor pentru restabilirea pozitiei corecte a articulatiilor. Cu toate acestea medicul este cel care va va indruma cand veti putea finaliza tratamentul sau daca este cazul sa il modificati.

Cazurile grave ale dispaziei congenitale a articulatiei coxo-femurale nu pot fi corectate decat chirurgical, ulterior fiind gipsate pe perioade destul de lungi de timp.

Nefiind o problema de neglijat, orice suspiciune ati avea despre aparitia unei situatii de acest gen este indicat a va prezenta de urgenta la medicul specialist ortoped pentru corectare si recuperare, amanarea unui consult specializat putand insemna o trauma pentru viitorul copilului dumneavoastra.

Articolul următorConstipatia la sugari

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme