- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINADespre sarcinaLichidul amniotic in sarcina

Lichidul amniotic in sarcina

gravida burta (www.drlorrainecaron.com)Desi nu toate mamicile cunosc beneficiile lichidului amniotic, acesta reprezinta esenta vietii intrauterine ajutand la o asigurarea unei bune oxigenari a copilului, la mentinerea unei temperaturi optime pentru copil, dar va ajuta si la protejarea celui mic in cazul in care a existat pericolul unei lovituri a mamei.

De asemenea, nu trebuie omisa nici protectia pe care lichidul amniotic o poate oferi bebelusului in fata numeroaselor infectii. Fiind tinut captiv in sacul amniotic va fi pastrat intr-un mediu destul de steril in care infectiile nu pot patrunde, decat foarte rar. Miscarea bebelusului va putea fi exersata in acest mic sac amniotic, in acest mod bebelusul putandu-si dezvolta sistemul muscular si sistemul osos.

Tinand cont de faptul ca pe parcursul sarcinii, bebelusul va inghiti si elimina lichid amniotic, acesta va reusi sa isi dezvolte sistemul digestiv.

Daca nu stii de unde ajunge in sacul amniotic acest lichid, ei bine, de la tine. Toate fluidele vor trece de la tine in acest saculet, formand astfel lichidul amniotic.

Iar daca consideri ca acest lichid se va invechi pe o asemenea durata sau va fi intr-o cantitate mult prea mica pentru volumul bebelusului, totul este eronat. Lichidul amniotic va fi inghitit de catre bebelus mai mereu si eliminat cu ajutorul rinichilor, tot acolo, in sacul amniotic. Asadar, se va crea un flux continuu care va ajuta sa mentina prospetimea lichidului din sacul amniotic.

In ceea ce priveste cantitatea de lichid secretata, nu trebuie sa iti faci griji intrucat organismul va avea un aport de lichid in stransa legatura cu volumul bebelusului. Cu toate acestea, exista si situatia in care exista mai mult sau mai putin lichid, ambele variante putand cauza seriose probleme atat pentru mama, cat si pentru copil.

Pana in trimestrul trei de sarcina, cantitatea de lichid va creste continuu, dupa care va avea loc o scadere a volumului acestuia, pana la nastere.

Putem vorbi si de situatia diminuarii de lichid, numita in termeni medicali oligohidramnioza. Poti depista o astfel de afectiune ca urmare a faptului ca zilnic poti avea scurgeri de lichid sau miscarile celui mic sunt prea slabe si rare. O cantitate insuficienta de lichid amniotic apare daca esti suferinda de diabet, lupus, preemclampsie.

Vizitele la medic, intr-o astfel de situatie vor trebui sa fie repetate saptamanal pentru monitorizarea miscarilor si greutatii bebelusului. Consumul de lichide va fi principala recomandare medicale. Cu toate acestea, monitorizarea miscarilor celui mic va trebui sa fie principala ta preocupare, intrucat o cantitate prea mica de lichid poate determina incetarea din viata a fatului.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme