- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIDespre sugarLa ce provocari te poti astepta in primele luni de viata ale...

La ce provocari te poti astepta in primele luni de viata ale nou-nascutului?

nou-nascut plangeVenirea pe lume a nou-nascutului aduce, pe langa bucuria nasterii sale si o serie numeroasa de probleme carora parintii incepatori nu reusesc sa le faca prea usor fata.

Primele luni de viata ale nou-nascutului aduc o serie numeroasa de provocari carora parintii trebuie sa le cunoasca din timp rezolvarea si sa nu intre in panica atat de usor. Chiar daca fiecare nou-nascut are propria sa particularitate se poate spune ca cele mai des intalnite provocari privind starea de sanatate a nou-nascutului sunt icterul fiziologic, colicii abdominali si starea de constipatie.

Icterul fiziologic apare in primele zile de la nastere, fiind explicat prin incapacitatea organismului de  a elimina excesul de bilirubina secretat de organism imediat dupa nastere. Ca urmare a acestui lucru, nou-nascutul va capata o paloare la nivelul tegumentelor, pielea si ochii i se vor ingalbeni destul de intens. Durata normala a icterului fiziologic este de pana la trei-patru saptamani. De regula, acesta trece fara a fi nevoie de administrarea vreunui tratament de specialitate.

Colicii abdominali apar in primele saptamani de viata ale nou-nascutului si dispar in jurul varstei de trei luni. Debutul acestora este destul de violent – nou-nascutul va plange destul de mult, de regula mai pe seara si va fi balonat. Pana in prezent nu a fost descoperita cu exactitate cauza aparitiei colicilor abdominali, insa se poate spune ca aparitia acestora poate fi strans legata de incompleta dezvoltare a sistemului nervos si balonare. Potrivit statisticilor, colicii abdominali afecteaza circa 30% dintre nou-nascuti. Se recomanda continuarea alaptatului, evitarea consumului de catre mama a alimentelor  care ar putea provoca balonare – de tipul fasolei, mazarei, verzei ori a fumatului, alcoolului si cafeinei. Ori de cate ori te confrunti cu o astfel de simptomatologie este indicat sa ceri sfatul specialistului care iti va recomanda anumite tratamente pentru calmarea durerilor abdominale. De asemenea, foloseste-te de metodele care iti sunt la indemana pentru calmarea nou-nascutului – cantecul de leagan, mangaierile pe burtica, plimbarea de seara.

Starea de constipatie este destul de frecventa in randul nou-nascutilor. Fie ca sunt hraniti la san, fie ca sunt hraniti cu lapte praf, parintii se pot confrunta cu asemenea situatii. Se poate considera ca nou-nascutul este constipat atunci cand are un scaun tare, la trei-patru zile. Pot exista situatii in care micutul sa aiba scaun destul de rar, la trei-patru zile, si cu toate acestea consistenta scaunului sa nu fie tare. Intr-un asemenea caz nu se poate spune ca nou-nascutul sufera de constipatie.

In orice situatie de mai sus este indicat sa cereti sfatul medicului specialist pediatru!

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme