- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
ADOLESCENTIIngrijireIngrijirea dintilor in adolescenta

Ingrijirea dintilor in adolescenta

zambet de adolescenta (http://whitesmileparnell.co.nz.com)Cand esti tanar, numai de spalatul pe dinti nu-ti arde sa auzi. Oricum ai observat ca si parintii tai n-o fac in fiecare seara. In plus, de ce sa irosesti 10 minute din timpul tau pretios pe asa o „prostie”. Ce se poate intampla? Sa apara o carie? Si atunci de ce „s-au mai inventat” stomatologii? Nu trebuie sa traiasca si ei din ceva?

E o gandire total gresita. Prima carie nu va fi bagata in seama, nici a doua si nu te vei alarma prea tare nici cand vei fi nevoit sa-ti scoti o masea pentru ca te doare ingrozitor. Si uite asa vei ajunge sa nu mai poti zambi frumos, sa-ti fie rusine sa deschizi gura.
Importanta spalatului pe dinti
Inca din Antichitate, stramosii nostrii erau foarte atenti cu igiena gurii si a dintilor. Asta pentru ca, asa inapoiati cum erau, intelegeau totusi importanta dintilor in functionarea armonioasa a intregului organism.
Daca nu stiai, periuta de dinti a fost inventata acum circa 500 de ani de catre chinezi. Odata cu modernizarea lumii, si modificarile aduse alimentelor, dintii nostrii isi pierd usor-usor din functii. Asta pentru ca am ajuns sa mancam tot mai multe semifabricate, ceea ne face sa inghitim, fara efortul de-a mai mesteca. Totul duce la depunerea resturilor de mancare pe dinti, de aici rezulta bacterii ce favorizeaza formarea tartrului si a cariei.
Iar distrugerea acestor inamici ai nostrii se face doar prin igiena zilnica a cavitatii bucale. Altfel, „micii atacatori” vor provoca miros neplacut, carii tot mai mari, sangerarea gingiilor si pierederea definitiva a dintilor. Iar altii nu mai cresc. De aceea e atat de important sa ai grija de dintii tai si sa te speli pe dinti.
Cum sa te speli corect pe dinti
Specialistii ne spun ca, decat sa ne spalam pe dinti de zece ori si prost, mai bine o data, dar corect. Altfel, risti ca bacteriile sa-ti atace gingiile si smaltul dintilor, iar urmatoarea oprire va fi la stomatolog.
Atunci cand ne spalam pe dinti, e foarte important sa intri cu periuta si in cele mai ascunse locuri. In nici un caz nu trebuie sa te comporti violent cu dintii tai si nici sa-i mangai. Freaca-i pur si simplu. Cum se face corect acest lucru? Destul de simplu daca inveti cateva reguli:

Pe dintii de sus, e bine sa-i periem de sus in jos, adica de la gingie spre „varful” dintilor. Si mai simplu spus, miscarea e ca si cand am vrea sa aruncam ceva ce s-a prins pe periuta. In nici un caz nu incerca si invers, de jos in sus. Nu vei face decat sa plimbi bacteriile dintr-o parte in alta si nu scapam de ele. Iar cand terminam in dreapta, o luam spre partea stanga, frecand in acelasi mod.
Frontalii, adica dintii din fata, se spala corect daca tinem periuta vertical si tragem de ea in jos. Nu e recomandat sa impingem cu periuta in fata, pentru ca va veti rani gingia sau dintele.
Dintii de jos se spala la fel ca cei de sus, numai ca in sens invers. Adica, de jos in sus, de la baza, gingie spre „varful” dintelui. In plus, ar fi bine sa insistati cu periuta la dintii din fata pe partea dinsptre limba, pentru ca, de obicei, aici se depune tartrul.
Si-ar mai fi dintii din lateral si maselele, partea cu care mestecam. Aici sunt recomandate tot felul de miscari: du-te vino, sus, jos.
Sfaturi de albire a dintilor
Pe langa periajul corect, ca sa-ti mentii dintii albi sau sa scapi de petele de pe ei, exista cateva solutii naturiste. Merele si ridichile va ajuta sa aveti dinti mai albi, la fel si zeama de lamaie, insa aceasta, folosita des, ataca smaltul. Si bicarbonatul de sodiu este bun, intr-o astfel de problema, dar nu in mod exagerat, ci maximum doua ori pe saptamana. Insa aceste soutii nu sunt miraculoase, ci temporare si amelioratoare. De aceea, albirea profesionala, efectuata intr-un cabinet stomatologic, este singura ce are efecte scontate, dar si acesta duce, in timp, la slabirea dintilor.
Ca atare, ajungem tot la periuta, ca fiind cea mai sigura cale de albire si fara „efecte secundare”. Tocmai de aceea incercati sa aveti o igiena orala cat mai buna. Adica periaj dupa fiecare masa, folosirea atei dentare si a apei de gura, neaparat in aceasta ordine.
Si nu uitati: o dantura sanatoasa inseamna un organism sanatos, iar un zambet frumos poate face cat o mie de cuvinte.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme