- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINASanatatea gravideiInfectiile urinare – o problema in sarcina

Infectiile urinare – o problema in sarcina

Desi nu reprezinta o infectie contagioasa, asemenea bolilor cu transmitere sexuala, infectiile urinare pot reprezenta de multe ori un risc pentru gravida.

Infectia urinara reprezinta o infectie a vezicii urinare, destul de frecventa in campul femeilor active sexual, cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani, fiind denumita si cistita.

Un semn care poate reprezenta un  punct in plus pentru o astfel de infectie il reprezinta faptul ca nu va afecta bebelusul dupa nastere.

Cu toate acestea, aparitia unor astfel de infectii este destul de frecventa in tara noastra, una din 25 de femei pot fi infectate cu o astfel de boala.

Infectia apare cand bacteria din tractul urinar trece din rect in uretra, apoi in vezica urinara, aparand asa-numita cistita. La fel, aceasta poate fi si asimptomatica.

Senzatie de discomfort, usturime, durere in zona vezicii, dar si nevoia de a urina cat mai frecvent pot fi semnele debutante ale aparitiei unei infectii urinare. Astfel de semne vor fi aggravate de dureri lombare, febra, senzatie de voma, dar si de travaliu premature, atunci cand infectia va urca la nivelul rinichilor sau se va regasi in circuitul sanguine.

Un tratament inca de la debutul bolii va exclude aparitia unor complicatii mai severe. De aceea, tabletele de antibiotice vor ajuta daca boala este la inceput de drum. In cazul unei infectii mai severe, se va recomanda repaus la pat sau chiar spitalizare intucat poate conduce la complicatii  pe tot parcursul sarcinii. Odata ce ati fost infectata, trebuie sa fiti mai prudenta intrucat aparitia unor noi infectii de acest gen este mult mai ridicata procentual.

In timpul sarcinii vei fi predispusa mai usor spre astfel de infectii intrucat organismul poseda o cantitate mai mare de progesterone care va slabi muschii ureterelor. Uterul avand un volum mult mai mare decat inainte de sarcina va impinge in uretere, iar bebelusul va impinge in vezica urinara. In acest mod, urina va fi eliminate mai greu prin tractul urinar, bacteria instalandu-se mult mai usor.

Orice nelamurire, dar si orice senzatie de discomfort va fi adresata medicului care va supravegheaza sarcina, intrucat acesta va va prescrie tratamente eficace pentru o grabnica recuperara, dar si pentru evitarea ca cel mic sa fie supus riscului de infectare. In  cazul in care nu ai fost depistata cu infectie urinara la inceputul sarcinii, riscul este mai redus de a face pe parcursul acesteia. Daca, insa, testele de urina arata un rezultat pozitiv, ti se va prescrie un tratament cu antibiotice intrucat vei fi predispusa sa ai complicatii severe la nivelul rinichilor.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme