- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSISanatateInfectia cu Rotavirus la copii

Infectia cu Rotavirus la copii

Carefully-Choosing-Your-Baby-Sleep-LocationRotavirusul, un virus din familia Reoviridae, este responsabil pentru cele mai multe dintre episoadele de varsaturi si diaree la sugari si la copiii sub 3 ani. Practic 95% dintre copii sunt infectati cu Rotavirus pana la varsta de 3-5 ani, cu un varf de incidenta intre 6-24 luni. Autor: dr. Codruta Iliescu-Halitchi, medic primar pediatru, Centrul de Pediatrie Arcadia

Anual, in toata lumea, se inregistreaza circa 2 milioane de cazuri/an de gastroenterita severa, determinata de Rotavirus. Gastroenterita cu Rotavirus reprezinta si cea mai frecventa cauza de diaree nosocomiala, 1 din 5 copii spitalizati dezvoltand acest tip de gastroenterita.

Majoritatea cazurilor de diaree cauzata de rotavirus se vindeca de la sine, insa exista si forme severe ale bolii, cand copilul are febra ridicata, se deshidrateaza rapid, iar viata sa este pusa in pericol. In cazurile grave, este absolut necesara spitalizarea.
Mai ales la sugari, infectia provocata de aceste virusuri provoaca un serios disconfort, cu diaree si voma care dureaza mai multe zile la rand, ceea ce poate duce la deshidratare severa si care, in lipsa unui tratament eficient, poate deveni fatala.

Gastroenterita cu Rotavirus este foarte contagioasa, iar virusul este rezistent la produsele de igiena casnica, astfel incat toti membrii familiei unui copil bolnav se pot molipsi. In plus, raspandirea virusului in comunitatile de copii (crese, gradinite, etc.) este foarte rapida.

Virusul se transmite pe cale fecal-orala, in special prin maini murdare si igiena necorespunzatoare. El afecteaza intestinul subtire, localizandu-se la nivelul vilozitatilor intestinale, pe care le infecteaza si le distruge, provocand gastroenterita. Rotavirusul este prezent in scaun cu circa doua zile inaintea debutului bolii si este excretat timp de pana la trei saptamani dupa disparitia diareei. In unele cazuri mai grave, sau in cazul persoanelor cu imunitate scazuta, virusul se poate excreta timp de pana la opt saptamani.

Din cauza felului in care evolueaza si se manifesta infectia, detectarea virusului se poate face doar dupa perioada de incubatie, probele biologice recoltate de la pacient putand fi pana atunci fals negative. Iata de ce, in practica medicala curenta, screeningul corect si eficient al rotavirozelor impune prelucrarea a doua probe biologice diferite, la interval de minimum doua zile.

Preventia si tratamentul rotavirozelor
Preventia infectiilor cu rotavirus se poate realiza prin vaccinarea copilului, incepand de la varsta de 6 saptamani; se administreaza oral 2 doze de vaccin la minimum 4 saptamani interval. Acest vaccin este optional si se poate administra impreuna cu celelalte vaccinuri obligatorii din schema de vaccinare.

In cadrul metodelor preventive, sunt importante si masurile de igiena, care constau in:
· spalarea frecventa a mainilor copilului, dar si a persoanei care ingrijeste copilul, mai ales dupa schimbarea scutecului sau a pampersului;
· folosirea olitei sau a toaletei;
· limitarea contactului mana-gura;
· dezinfectia jucariilor si a spatiilor de joaca.

Din punctul de vedere al tratamentului, atitudinea corecta in fata gastroenteritei cu Rotavirus include:
· prevenirea deshidratarii prin administrarea de lichide sau de saruri de rehidratare, in cantitati mici si repetate;
· daca pacientul are apetit, se continua alimentatia naturala sau se pot administra formule de lapte delactozate;
· atunci cand copilul nu accepta lichidele sau mancarea, este necesara spitalizarea si hidratarea pacientului prin perfuzie endovenoasa.
Durata spitalizarii in gastroenterita cu Rotavirus care asociaza sindromul de deshidratare este de 2-5 zile. Copiii bolnavi nu trebuie dusi in colectivitatea de copii timp de 3 saptamani dupa declansarea primelor simptome.

Screening pentru rotaviroze, in Centrul de Pediatrie Arcadia
In Centrul de Pediatrie Arcadia, gastroenterita cu Rotavirus reprezinta cca 30% din totalul gastroenteritelor care necesita spitalizare.
Incepand din toamna anului trecut, Centrul de Pediatrie Arcadia a introdus screeningul pentru rotaviroze, prin care se realizeaza investigarea corecta a tuturor pacientilor suspecti de infectie cu Rotavirus, pacientii care prezinta manifestari de gastroenterita beneficiind de un pachet de diagnostic ce cuprinde: coprocitograma + coprocultura (cultura + antibiograma) + 2 determinari ale antigenului rotavirus.

Includerea in screening a copiilor spitalizati in Centrul de Pediatrie Arcadia se bazeaza pe urmatoarele criterii specifice diagnosticarii rotavirozelor:
· criteriul varsta: sunt afectati copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani;
· criteriul sezonier: este o diaree care apare mai frecvent intre lunile octombrie si iunie, cu un maximum de incidenta intre lunile decembrie si februarie;
· criteriul clinic: diaree apoasa severa (cu emisia a peste 3 scaune/zi, putand ajunge pana la 15-20 de scaune diareice in 24 ore), varsaturi frecvente, febra si dureri sau crampe abdominale. In general pacientii care prezinta scaune si varsaturi frecvente au riscul de a dezvolta stari de deshidratare severa, mai grave la sugar si la copilul mic, care – nediagnosticate si netratate la timp – pot fi letale. Boala apare la copiii care nu au fost vaccinati facultativ impotriva Rotavirusului in primele 4 luni de viata.
· criterii de laborator: sunt reprezentate de prezenta antigenului Rotavirus in materiile fecale si de absenta reactiei inflamatorii in coprocitograma.

Reteaua de sanatate Arcadia ofera servicii avansate de diagnostic si tratament in aprox. 40 de specialitati medicale, chirurgicale si conexe, gratie structurii sale complexe, ce include policlinici si centre medicale, un spital multidisciplinar si un spital de cardiologie interventionala, un centru de imagistica medicala, farmacii cu circuit deschis si o unitate de servicii medicale mobile.

Va invitam sa cunoasteti mai bine reteaua medicala Arcadia, accesand urmatoarele pagini:
www.arcadiamedical.ro
www.arcadiamami.ro
www.facebook.com/Arcadia.Hospital

arcadia

Articolul precedentRecomandari pentru calatoriile cu bebe
Articolul următorTusea la bebelusi

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme