- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIISanatate copiiImportanta igienei orale la copii, interviu cu Dr. Elisabeth Martoncsak, functie: Jr....

Importanta igienei orale la copii, interviu cu Dr. Elisabeth Martoncsak, functie: Jr. Scientific Affairs Manager Colgate-Palmolive Romania

1. Cum convingem copiii sa acorde importanta cuvenita igienei orale?

Parintii sunt cel mai bun exemplu: ei insisi trebuie sa mearga la medicul stomatolog pentru control preventiv si nu pentru urgente. In felul acesta, prin exemplul propriu,  le vor forma si celor mici obiceiuri sanatoase. Tot parintii sunt cei care trebuie sa includa rutina de igiena orala in rutina zilnica de  igiena generala. Este foarte util ca parintele sa efectueze cele doua periaje zilnice de 2 minute dimineata si seara in fata copilului, la fel si folosirea atei dentare o data pe zi, in prezenta copilului. Nu in ultimul rand, participarea la programe educationale pentru formarea rutinei de igiena orala dedicate lor, in scoli, contribuie substantial la dobandirea obiceiurilor corecte de igiena orala. Tocmai pentru ca cei mici sa deprinda obiceiurile de ingrijire orala corecta, Colgate desfasoara in fiecare an, inca din 1993, Programul Scolar Colgate, in scolile primare din Romania. Pana in prezent, 5.600.000 de copii au asistat la lectii de igiena orala, dintre care 116.000 de copii numai in 2015. Lectiile din cadrul Programului scolar Colgate sunt sustinute de medici stomatologi sau de studenti la stomatologie si au ca scop deprinderea acestor tehnici si a rutinei de igiena orala corecta. 

Donatie Colgate Luna Sanatatii Orale (5)2. Care sunt riscurile pentru dentitia permanenta daca cei mici nu isi ingrijesc corespunzator dintii de lapte?

Dintii de lapte se pierd in copilarie in urma aparitiei dentilor permanenti, insa este important sa fie mentinuti sanatosi pe arcada (in gurita) pana la varsta eruptiei dintelui permanent, pentru a ii asigura pozitia corecta. Infectiile grave ale dintilor de lapte pot duce la afectarea mugurelui dintelui permanent.

 

3. Care sunt cele mai periculoase alimente pentru dintii copiilor?

Dulciurile si pastele fainoase sunt principalele alimente care favorizeaza aparitia cariei dentare, iar consistenta lipicioasa si cleioasa adauga un plus de risc. Cu cat alimentele bogate in carbohidrati (zaharuri) sunt mai aderente de dinti sau petrec timp mai indelungat in contact cu dintii, cu atat sunt mai periculoase.

4. Ce produse pentru igiena orale sunt recomandate celor mici?

Recomandarea medicului si respectarea indicatiilor producatorului sunt foarte importante. Cei mici trebuie sa foloseasca game de produse adecvate varstei: pastele de dinti fluorurate si periutele pentru copii, moi si usor de manuit de catre cei mici.

5. Exista vreun risc daca cei mici inghit pasta de dinti?

Parintii trebuie sa respecte indicatiile de pe ambalajul produselor, sa supravegheze copilul si sa se asigure ca cei mici, cu varste sub 6 ani, nu depasesc o cantitate cuprinsa intre o urma de pasta de dinti si un bob de mazare aplicata pe periuta de dinti.

6. Incepand cu ce varsta are nevoie copilul de un detartraj?

In anumite situatii, copiii au nevoie de un detartraj chiar de la varste mici. Controlul periodic este foarte important si in acest caz, pentru ca medicul stomatolog va decide daca cel mic are nevoie de aceasta procedura sau nu.

7. Ce bauturi trebuie sa evitam sa ii dam copilului, ca sa nu sporim riscul aparitiei cariilor?

Parintii trebuie sa evite sa ofere copiilor lichide indulcite cu zahar (chiar si cu cu miere, daca lichidul ramane in gurita, cum se intampla in cazul sugarilor, daca adorm cu biberonul in gura). De asemenea, nu sunt recomandate nici bauturile carbogazoase.

8. Ce alimente au efectul cel mai nefast asupra dintilor copiilor?

Pe langa paste fainoase, dulciuri si bauturi indulcite, orice alimente care contin carbohidrati, chiar si cele sanatoase, precum laptele sau fructele, pot fi daunatoare pentru dinti. Cu ajutorul unei igiene orale corecte si al vizitelor periodice la medicul stomatolog putem preveni problemele dentare si gingivale.

9. Sunt necesare suplimentele de fluor si calciu pentru o dantura sanatoasa?

Produsele cu fluor si calciu cu aplicare locala, pentru acasa – pastele de dinti – sunt o necesitate pentru fiecare dintre noi. Pentru suplimentele cu administrare orala sau in cabinet, medicul stomatolog stabileste indicatia, in urma consultatiei.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme