- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIGripa la stomac - cum o tratezi

Gripa la stomac – cum o tratezi

Popular i se spune gripa la stomac, diagnosticul oficial este gastroenterita acuta. Boala face ravagii din toamna pana in luna aprilie si cauzeaza anual mii de spitalizari.

Greata, ameteli, diaree sunt primele simptome ale gastroenteritei, provocata de cele mai multe ori de virusuri. Rotavirusul si adenovirusul sunt principalii vinovati pentru epidemiile de gastroenterita, carora le cad prada in special copiii si batranii cu sistemul imunitar slabit.

Cum stii ca are gripa la stomac

Unii copii se plang de dureri de burtica si nu au pofta de mancare, altii au episoade de diaree, in timp ce altii sunt suparati si de dureri de burtica, si de diaree, dar si de febra.

Intr-o prima faza, parintii cred ca este vorba despre o intoxicatie, dar in timp ce o intoxicatie isi face debutul la scurt timp dupa ingerearea alimentului „vinovat” si dureaza 1-2 zile, gripa la stomac se manifesta cam 7 zile.
Durerile de stomac si starile de greata pot conduce si catre concluzia ca ar fi vorba despre o apendicita, dar inflamarea apendicelui determina o durere intensa in partea inferioara a abdomenului, durere care il impiedica pe copil sa se miste. Gastroenterita este si ea insotita de durere abdominala, dar nu atat de intensa si nu localizata doar in partea dreapta.

Cum il ajuti sa se vindece

Atunci cand stomacul il supara, mancarea este ultimul lucru la care cel mic se gandeste. Chiar daca nu ii este foame, importanta este hidratarea, care, mai ales in conditii de diaree si voma, se produce rapid. Administreaza celui mic apa plata sau ceaiuri neindulcite, cu lingurita, la fiecare 20 de minute, pentru a te asigura ca nu vomita lichidul ingerat. In niciun caz nu-i dea sa bea un pahar intreg cu apa.

Meniul in zilele in care e bolnavior ar trebui sa fie alcatuit din orez fiert, mere coapte, banane, paine prajita sau biscuitei de tip crackers (atentie la cantitatea de sare, rinichii imaturi ai bebelusului nu pot prelucra sarea). Regimul trebuie mentinut timp de cateva zile, pana cand treptat, cel mic poate reveni la  meniul normal, dupa ce simptomele gastroenteritei au trecut.

Administrarea de probiotice este de ajutor pentru dezvoltarea florei intestinale sanatoase, dupa un episod de gastoenterita.

In perioada in care cel mic este bolnav, este bine sa impuneti masuri suplimentare de igiena – gastroenteritele se transmit foarte usor. Spalatul cat mai des pe maini este obligatoriu, in special dupa schimbarea unui scutec murdar. Nu-i lasa la indemana jucarii pufoase, ci ofera-i acele jucarii din plastic care se pot spala de cateva ori pe zi, pentru a preveni imprastierea virusului si reinfectarea celui mic. Atunci cand iesiti din casa, poarta cu tine un spray antibacterian sau servetele umede pe care sa il (le) folosesti in cazul in care cel mic a pus mana pe suprafete cu care intra in contact multa lume – cum ar fi manerele de la usi, intrerupatoarele de lumina, bara carucioarelor de cumparaturi sau volanul masinilor electrice in care cel mic adora sa se dea.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme