- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATESanatatea mameiEndometrioza – cauze, simptome si tratament

Endometrioza – cauze, simptome si tratament

endometrioza-1

Picture 1 of 2

Endometrioza este o afectiune ginecologica cronica care afecteaza un numar mare de femei in perioada fertila, fiind caracterizata de prezenta unui tesut functional asemanator endometrului (mucoasa care tapeteaza cavitatea uterina), in afara localizarii sale normale.

Localizarea acestui tesut ectopic apare tipic in pelvis, la nivelul aparatului genital feminin (ovare, trompe, ligamente utero-sacrate, vezica urinara, sept rectovaginal, vagin, col), cat si in locuri mai putin previzibile precum cicatrici de laparotomie, pleura, plamani, rinichi, uretere, stomac, sistem nervos central, intestine etc.

Atunci cand tesutul ectopic endometrial este localizat la nivelul miometrului, afectiunea poarta denumirea de adenomioza.

Endometrioza afecteaza cu precadere femei cu varste intre 25-40 ani si reprezinta una din cauzele principale ale infertilitatii, 30-40% din pacientele cu endometrioza fiind sterile.

Cauza endometriozei ramane necunoscuta, in ciuda progreselor inregistrate in ultima perioada in domeniul medical. O posibila teorie sustine faptul ca, la menstruatie, fragmente de endometru sunt impinse retrograd din cavitatea uterina la nivelul trompelor si de acolo se implanteaza secundar la nivelul pelvisului. In timpul menstruatiei, tesutul ectopic sangereaza, la fel ca endometrul din interiorul uterului. Sangele din aceste regiuni poate cauza iritatii ale tesuturilor invecinate, care se inflameaza. In timp, se formeaza chisturile si tesutul cicatricial. Conform altor teorii, exista o predispozitie ereditara de aparitie a endometriozei sau prezenta unui sistem imunitar deficitar.

 

Cele trei simptome principale ale endometriozei sunt:

  •  dismenoree (durere importanta la menstruatie)
  • dispareunie (durere marcata la contact sexual)
  •  infertilitate.

Unele femei cu endometrioza nu prezinta semne si simptome, iar boala este descoperita in timpul unei interventii chirurgicale pentru o alta afectiune sau in  momentul in care femeia decide sa ramana insarcinata si observa ca acest fapt a devenit o problema.

Diagnosticul endometriozei este stabilit pe baza anamnenzei corelate cu examenul clinic pelvin (care  depisteaza eventualele chisturi endometriozice ovariene sau  tesutul cicatricial, fibros la nivelul retrouterin), dublate de investigatiile paraclinice.

Acestea cuprind ecografia transvaginala, analize de sange. Se identifica  markerul CA 125, al carui nivel crescut in sange ridica suspiciunea de endometrioza. Pe de alta parte, marirea nivelului de CA 125 se produce si in cazul altor boli precum cancerul ovarian sau uterin, deci nu are specificitate 100%.

Metoda  de a stabili cu precizie diagnosticul de endometrioza este laparoscopia -o metoda chirurgicala minim invaziva. Se face o mica incizie subombilicala, prin care se introduce un tub subtire (laparoscop), care permite vizualizarea organelor pelvine sau abdominale. La femeile cu endometrioza, laparoscopia va oferi informatii despre localizarea si dimensiunile implantelor, informatii ce vor fi utilizate in alegerea unui tratament adecvat.

Chirurgia conservatoare laparoscopica indeparteaza tesuturile endometriale ectopice, tesuturile cicatriciale si aderentele fara a indeparta organele reproductive, cu ajutorul laparoscopului prevazut cu laser si cu un cauter – instrument care distruge tesuturile prin ardere .

Majoritatea femeilor care sufera de endometrioza sunt infertile. Daca nu reusesti sa ramai insarcinata, o cauza poate fi reprezentata de endometrioza. Pentru a fi sigura, poti efectua o laparoscopie exploratorie, diagnosticul putand fi apoi confirmat printr-o biopsie. Daca ai fost diagnosticata cu endometrioza, dispui de mai multe optiuni de tratament, in functie de severitatea bolii. La unele femei chirurgia sporeste in mod semnificativ sansele de a ramane insarcinate, prin  indepartarea, in masura posibilului, a tesutului afectat. Medicatia ca atare sau asociata cu tratamentul chirurgical poate reduce inflamatia si durerea.

Endometrioza este o boala invalidanta, o cauza majora de infertilitate, a carei incidenta a crescut in ultimii ani, in special datorita dezvoltarii tehnicilor de diagnosticare dar si datorita imbunatatirii mijloacelor de informare.

De aceea, Centrul Medical Ferilia (www.fertilia.ro) vine in ajutorul tau cu cat mai multe informatii pentru a te indruma catre medicul specialist in cazul in care regasesti în cele descrise mai sus probleme care te supara de ceva vreme.

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro / http://swiatdiety.pl

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme