- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
FERTILITATEContraceptieEfectele adverse ale pilulelor contraceptive

Efectele adverse ale pilulelor contraceptive

Folosirea pilulelor anticonceptionale par sa fie unica alternativa sigura pentru protejarea unei sarcini nedorite. Cu toate acestea, atunci cand le folosim, nu ne gandim si la efectele lor adverse. Asadar, acestea te pot proteja de o sarcina nedorita, dar pot avea un efect de-a dreptul distrugator asupra unor organe interne, cauzand grave leziuni si maladii la nivelul acestora, putand duce chiar la pierderea vietii.

Preparate din combinatia de estrogen si progesteron sintetic, pilulele contraceptive ajuta la prevenirea sarcinii intr-o proportie de peste 90% prin procedura inhibarii ovulatiei. Asadar, perioada fertila este complet transformata, se modifica invelisul uterului si se ingreuneaza trecerea catre cavitatea uterina a spermatozoizilor.

Datorita modului de combinare a celor doi hormoni (estrogen si progesteron) au fost semnalate reactii adverse la nivelul:

–         sanilor: senzatie dureroasa, sensibilitate, marire, secretii;

–         stomac: icter, gastrita, voma, greata;

–         aparatul genital: infectii (candidoza), fibrom uterin, chisturi ovariene, amenoree dupa intreruperea tratamentului, sangerari;

–         sistemul cardio-vascular: palpitatii, cresterea tensiunii arteriale;

–         epiderma:mancarimi, urticarie, eritem;

–         sistemul nervos: durere de cap, alternante psihice, migrene, cefalee

Odata cu administrarea unor astfel de medicamente organismul poate retine apa, ducand la modificari ale greutatii corporale. De aceea, inainte de a consuma astfel de medicamente este indicata efectuarea intregului set de analize pentru stabilirea tolerantei unui astfel de medicament.

Din punct de vedere medical, s-a constatat ca mortalitatea este cu 40-50% mai ridicata in cazul femeilor care folosesc anticonceptionale combinate decat in cazul celor care nu folosesc acest tip de medicamente. Consumul de tutun mareste gradul de imbolnavire a celor consumatoare de astfel de pilule.

Scaderea apetitului sexual si a libidoului, dar si lipsa orgasmelor ori acte sexuale dureroase, toate reprezinta cauze ale consumarii de anticonceptionale combinate.

Folosirea metodelor naturale pare sa fie singura alternativa viabila pentru pastrarea sanatatii organismului. De aceea, nu uitati sa va supravegheati organismul pentru depistarea perioadei fertile intrucat intr-un astfel de mod veti evita producerea unor efecte secundare daunatoare la adresa vietii si sanatatii dumneavoastra.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme