- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAAnalize sarcinaEcografia in sarcina

Ecografia in sarcina

ecografia-de-morfologie-fetala

Picture 1 of 2

Cele mai sigure si mai des intalnite teste in timpul unei sarcini sunt ecografiile. Ecografia in sarcina reprezinta obtinerea unei poze a fatului, dar si a organelor interne de reproducere ale mamei, in asa fel incat medicul sa se asigure ca atat fatul, cat si mama sunt in afara oricarui pericol.

Ecografia in timpul sarcinii reprezinta o varianta moderna de a obtine informatii destul de exacte despre evolutia fatului din burtica, despre numarul de saptamani de viata al acestuia, dar si despre greutate, inaltime, valori cardiace sau prezenta unor malformatii grave.

Ecografia este solicitata de catre medic inca din primul trimestru de sarcina. Mai inainte, medicul efectueaza mamei ecografia transvaginala prin care poate fi depistata cu exactitate sarcina, dar si evolutia acesteia. Cu ajutorul sau, medicul poate depista varsta fatului, data aproximativa a nasterii, dar si anumite malformatii congenitale ce pot fi depistate inca din primul trimestru.

In trimestrul al doilea de sarcina, medicii le recomanda viitoarelor mamici efectuarea ecografiei de morfologie fetala. Cu ajutorul sau se esimeaza varsta, dimensiunea, pozitia fatului, cantitatea de lichid amniotic, pozitia cordonului ombilical, malformatii congenitale precum cele cardiace sau de tub neural.

In trimestrul al treilea de sarcina cu ajutorul ecografiei este masurata dimensiunea si pozitia fatului, dar si modul in care acesta se dezvolta si vietuieste in uterul mamei.

Realizarea unei ecografii in timpul sarcnii se efectueaza de regla cu vezica plina pentru a se evidentia consumul de lichide de dinainte de efectuarea testarii. Ecografia transvaginala se efectueaza prin introducerea transductorului acoperit de latex in vagin. Ecografia obisnuita se efectueaza abdominal de catre un medic specialist in ecografie sau chiar de catre medicul obstretician.  Aceasta se efectueaza prin intinderea unui gel in regiunea abdominala, urmand ca ulterior transductorul sa fie miscat de mai multe ori pe abdomen. In acest mod, medicul va surprinde imaginea fatului si modul in care acesta se misca in uterul mamei.

In mod normal, durata unei ecografii variaza intre 10 si 30 de minute in asa fel incat medicul sa surprinda imagini relevante ale fatului. Dupa efectuarea ecografiei acesta ii va transmite mamei starea de sanatate, dar si dezvoltarea fatului.

Foto: http://www.femeilor.ro / http://depici.ro

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme