- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIDezvoltarea copiluluiDreptul de a cunoaste pretul lucrurilor

Dreptul de a cunoaste pretul lucrurilor

Relatiile interumane se bazeaza pe o realitate, iar banii sunt o parte din aceasta realitate. Mai este si visul, si banii ne dau voie sa visam.

Avand o suma mica de bani, copilul se gandeste ce ar putea sa-si cumpere, insa parintele il avertizeaza sa nu se grabeasca pentru ca maine va dori sa-si cumpere altceva, in consecinta facand economii, copilul invata sa si viseze, dar constata ca in acelasi timp un vis poate sa si treaca. Cateodata visele se implinesc, fiind inlocuite de alte dorinte.

Copilul va afla ca va fi stapan pe puterea pe care i-o dau banii, daca nu-i va cheltui pe toti deodata. Nu trebuie sa ne lasam dominati de bani, ci sa-i folosim noi, transformandu-i in lucruri utile. Apoi mai este si viata simbolica. Din nefericire, banii sunt si simbolul puterii. Dar despre ce putere poate fi vorba daca te lasi orbit de ea? Trebuie sa-l inveti pe copil ca pretuiesti si altceva, nu numai valoarea pe care ti-o dau banii.

Atentie, copiii pot ajunge sa fure bani. Poti evita acest lucru dandu-le bani de buzunar? De fapt nu este vorba numai despre banii de buzunar, ci despre problema banilor in general. Totul trebuie explicat de la inceput intr-o familie. Cat castiga tatal, cat se cheltuieste pentru a asigura necesarul familiei, ce suma se pune deoparte. Numai dupa ce copiii au inteles toate aceste lucruri, portmoneul familiei poate fi lasat la vedere. Nu inainte.

In societatea noastra, copiii vad oricum alti copii care au banii lor. Nu stiu daca este bine sau rau sa fure. Ceea ce este intolerabil este ca cel mic sa nu aiba nici cea mai vaga idee despre ceea ce reprezinta banii, despre cat castiga parintii, cat costa imbracamintea sau un pranz. Probabil ca nu stiu cat costa o chifla sau o ciocolata.

Rolul banilor de buzunar, pe care copilul ii primeste o data pe saptamana, este pe de-o parte de a-i da copilului posibilitatea de a avea o suma de care sa dispuna dupa bunul sau plac. Pe de alta parte, sa stie ca atunci cand doreste sa-si cumpere un lucru, poate discuta despre el.

Generalizand, acum toti copiii trebuie crescuti ca majoritatea semenilor din jurul lor. Daca nu, ei risca sa traiasca intr-o lume marginala. Il poti intreba pe copilul tau cati bani de buzunar au colegii sai, sa deschzi aceasta discutie.

Nu trebuie sa li se dea prea multi bani unor copii care nu stiu ce sa faca cu ei si-i cheltuiesc pe fleacuri. Inca o data, pentru a ajuta un copil sa inteleaga valoarea banilor trebuie sa li se vorbeasca despre ei in termeni concreti. Problema banilor constituie o experienta importanta, care-l obiesnuieste pe copil cu viata sociala.

Sursa: Cand apare copilul, Francoise Dolto

sursa foto: kid101.com

Articolul precedentGoi in fata cui?
Articolul următorRealitate si imaginar

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme