- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SARCINAIngrijirea in sarcinaDiabetul gestational

Diabetul gestational

Sunt mari sanse sa depasesti perioada sarcinii fara sa ai probleme foarte mari. Dar chiar daca te simti bine, ar trebui sa ai grija de tine si sa-ti faci cu regularitate controalele prenatale, deoarece anumite probleme de sanatate pot fi asimtomatice.Printre acestea este inclus si diabetul gestational, care creste nivelul de zahar in sange in timpul sarcinii. Cu tratamentul potrivit, poti avea grija de cel mic.

Diabetul gestational intervine cand hormonii sarcinii interfereaza cu abilitatea organismului de a produce insulina (care transforma zaharul in energie), rezultand nivele inalte de zahar. In fiecare an, mai mult de 4% dintre gravide dezvolta aceasta afectiune. Majoritatea gravidelor nu experimenteaza simptome, dar o mica parte poate resimti senzatie de foame, sete sau stare de lesin.

Cum stii daca esti in siguranta – Intre saptamana 24 si 28 de sarcina, medicul tau te va supune unui test pentru a afla daca ai diabet gestational. Daca ai factori de risc, medicul va opta pentru o testare inainte de acest interval. In timpul testarii vei bea glucoza si apoi ti se va lua o analiza de sange. Daca testele nu ies in limitele normale, ti se va repeta testarea, dar de data aceasta dupa ce vei bea mai mult lichid.

Care sunt riscurile–Femeile care nu reusesc sa afle la timp si sa trateze aceasta afectiune, ajung sa dea nastere unor bebelusi cu greutate mare. Bebelusii cu greutate mai mare risca sa se raneasca pe canalul nasterii. Din cauza aceasta, majoritatea cazurilor se finalizeaza cu o cezariana, dar trebuie sa stii ca micutul are un risc ridicat de a dezvolta afectiuni respiratorii.

Cum se poate trata – Multe femei care au aceasta afectiune isi pot controla nivelul de zahar in sange printr-o dieta corespunzatoare si sport.Medicul tau sau specialistul in nutritie iti va dezvolta o dieta personalizata. In cadrul acestei diete, 10-20% din calorii trebuie sa vina din proteine, 30% din grasimi si aproximativ 50% din complexul de carbohidrati. Daca dupa doua saptamani de dieta, nivelul zaharurilor nu revine la normal, este posibil sa ti se prescrie insulina pentru perioada sarcinii.

Cine se afla in stare de risc – Daca bifezi cat mai multe dintre specificatiile de mai jos, risti sa dezvolti diabet gestational:

  • Daca ai mai mult de 30 ani;
  • Daca esti obeza;
  • Daca ai istoric de diabet in familie;
  • Daca ai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara;

Diabet existent – Una din 100 de femei dezvolta diabetul inainte de sarcina. Din pacate, femeile cu diabet dezvolta un risc de avort. Din fericire, poti reduce aceste riscuri, controland nivelul de zaharuri in sange. Avand acestea in calcul, discuta cu medicul inainte de a planui conceptia.

sursa foto: expertbeacon.com

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme