- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NOU NASCUTIDespre sugarDezvoltarea copilului in primele saptamani de viata

Dezvoltarea copilului in primele saptamani de viata

nou-nascutIn primele saptamani de viata, dezvoltarea copilului nascut la termen este destul de rapida, fapt aparent surprinzator pentru parintii micutului.

Daca imediat dupa nastere, micutul se simte stingher, intr-o lume nesigura, nevoia de adaptare cu cerintele noului mediu fiind destul de greu de inteles pentru acesta, dupa numai cateva zile acesta reuseste sa se integreze destul de bine, fiind protejat tot timpul de dragostea materna.

Copilul nascut la termen nu se confrunta, de regula, cu anumite probleme de sanatate, comparativ cu cel nascut prematur. Tocmai de aceea, dezvoltarea sa nu intampina aproape nicio problema. Fiind nascut la sfarsitul perioadei de sarcina, dupa saptamana 39, acesta are toate organele interne bine dezvoltate. In plus, acesta vine pe lume insotit de o serie de reflexe pe care reuseste sa le dezvolte si mai bine odata cu trecerea timpului.

Asadar, copilul reuseste sa vada, sa auda, sa inghita, sa simta mirosul mamei – toate aceste lucruri influentand cresterea si dezvoltarea sa.

Infatisarea acestuia dupa nastere pare putin schimbata fata de cea a unui bebelus mai mare. Va putea prezenta vanatai, capul va fi mai mare fata de restul corpului, va avea pielea acoperita de un strat de meconiu, putin verzuie si usor incretita. Cu toate acestea, trecerea timpului ii va crea infatisarea bebelusului mult visat, avand pielea fina si rozalie.

Alaptarea il va ajuta pe cel mic sa se dezvolte corespunzator, luand in greutate circa 110-220 grame pe luna. Chiar daca a pierdut din greutate in primele zile dupa nastere acesta va reusi sa revina la greutatea corespunzatore. De asemenea, dezvoltarea sa fizica are in vedere si cresterea in inaltime, in prima luna beneficiind de o crestere intre 2,5-3,5 centimetri.

Cu toate ca pare surprinzator, copilul isi va incepe activitatea cognitiva chiar dupa nastere. Interactiunea cu mama sa va determina intarirea legaturilor neurologice ale copilului, acesta asimiland destul de rapid toata informatia primita de la cea mai draga fiinta.

Dezvoltarea limbajului are loc inca din primele zile de viata. Acesta va reusi sa capteze sunetele celor din jur, stocandu-le in memorie in vederea folosirii lor atunci cand va invata primele cuvinte.

Isi va urmari mama cu privirea, va fi capabil sa ii identifice vocea, sa intoarca capul ori de cate ori aceasta este prin preajma sa.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme