- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSIDezvoltarea bebelusuluiDe ce se nasc bebelusii cu ochi albastri

De ce se nasc bebelusii cu ochi albastri

Cu siguranta stii ca mostenesti culoarea ochilor de la parinti si ca te-ai nascut cu ochi albastri. Dar te-ai intrebat vreodata care este motivul? Desi subiectul este vast, am gasit raspunsul la aceasta intrebare si il elucidam in aceste cateva randuri.

Prin organele de simt, bebelusul nostru receptioneaza imaginea lumii inconjuratoare in permanenta schimbare. Vazul este considerat cel mai important dintre simturi, deoarece pe aceasta cale se receptioneaza aproximativ doua treimi din informatiile mediului extern.

La nastere, vazul este prezent, dar simtul formelor si al culorilor se dezvolta in primele luni. De asemenea, reflexul de clipire este prezent la nastere, iar secretia lacrimala atinge parametrii normali la trei saptamani.

Indiferent de culoarea ochilor de mai tarziu, toti copiii se nasc cu ochi albastri. Responsabila de acest lucru este melanina, moleculele care dau culoare pielii, parului si irisului. La nastere, acest pigment nu s-a stocat suficient in iris sau nu a fost “innegrit” de expunerea la ultraviolete.

Melanina este o proteina. Ca la toate proteinele, cantitatea si tipul ei sunt date de codul genetic. Daca irisul contine o cantitate mare de melanina, ochii pot deveni negri sau caprui. Daca are putina melanina, atunci rezulta ochi verzi, cenusii sau caprui-deschis. Atunci cand in iris este o cantitate foarte mica de melanina, ochii vor avea culoarea albastra sau gri deschis.

Persoanele care sufera de albinism nu au deloc melanina in iris, iar ochii lor pot parea roz din cauza faptului ca vasele de sange din spatele ochilor reflecta albumina-proteica.

Productia de melanina sporeste in primii ani de viata ai bebelusului, iar culoarea irisului se stabilizeaza, de obicei, dupa primele sase luni de viata. Cu toate acestea, mai multi factori (de mediu sau medicamente) pot influenta schimbarea culorii irisului.

Chiar daca ochii se mostenesc genetic, exista si cazuri in care parinti cu ochi albastri au nascut copii cu ochi caprui.

Exista si oameni cu ochi de doua culori. Cu toate ca rar, dar totodata posibil, o persoana poate avea nivele diferite de melanina in fiecare ochi, o conditie numita heterochromia iridium ce va face ca ochii unei persoane sa fie de culori diferite. Aceasta conditie poate fi mostenita sau poate fi rezultatul unei alteratii produse la una dintre genele relevante. O conditie similara, heterochromia iridis, se manifesta printr-o varietate de culori din ochii unei persoane.

Text: Panse Codreanu
Surse: Manual genetic, Stelica Ene
Sursa foto: 7-themes.com

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme