- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
BEBELUSICu bebelusul acasaDe ce plânge bebe?

De ce plânge bebe?

Din momentul „zero” al venirii noastre pe lume, plângem. Dacă nu o facem, acest lucru e semn ceva nu e în regulă. Astfel, când suntem bebe, plânsul este primul semn pe care-l dăm pentru ca ceilalţi  ştie suntem acolo. La naştere, cu cât plângem mai tare, cu atât e mai ok. 

Plânsul este prima formă de comunicare a bebeluşului (de după viaţa intrauterină). De regulă, copii plâng pentru a semnaliza, a comunica ceva anume. În primul an de viaţă, cu atât mai mult, plânsul este forma principală de comunicare a bebeluşului cu părinţii săi, cu lumea înconjurătoare.
Odată cu creşterea copilului, cu înaintarea acestuia în vârstă, plânsul se rafinează, se diferenţiază şi capătă diverse funcţii (inclusiv cea de manipulare, atât la copii, cât şi la adulţi). Cu alte cuvinte, bebe plânge pentru a ne spune ceva, pentru a ne comunica ceva.

Ce ne poate spune bebe?
Ar putea ne spună îi este foame. Atunci, tot ceea ce trebuie facem este -i dăm mănânce. Chiar dacă l-aţi hrănit cu puţin timp în urmă şi, încercând -i faceţi o rutină/program al hrănitului, nu-l lăsaţi plângă de foame. Mai daţi-i mănânce, poate chiar nu s-a săturat; ascultaţi ritmul bebeluşului înainte de a-i forma rutina hrănitului.
Ar putea ne spună îi este sete. De preferat ar fi -i dăm un biberon cu apă sau cu ceai, NU lapte. Sunt medici care nu recomandă apa/ceaiul până la o anumită vârstă a bebeluşului. Consultăte cu el! Dar sunt bebeluşi care, pur şi simplu, cer apă sau ceai şi nu se pot linişti doar cu lapte. Ascultaţi copilul, ascultaţi propriul instinct matern, dar consultaţi şi cu medicul pediatru pentru a lua cea mai bună decizie.
Ar putea ne spună că are un disconfort (fizic). Dacă nu-i este foame şi nici sete, este posibil fie ud şi atunci, pasul următor este verificăm pampersul. E plin? Schimbă-l! Nu e ud şi totuşi plânge? Verifică dacă ai pus corect pampersul sau dacă acesta i-a produs vreo iritație bebeluşului tău. Un alt disconfort este cel termic: poate îi este prea frig şi trebuie învelit, încălzit; poate îi este prea cald şi atunci trebuie dezvelit, dezbrăcat (bunicile, mai ales, au tendinţa de a înfofoli bebeluşul, de teamă nu-i fie frig. Fiindu-i cald, îi creăm bebeluşului un disconfort similar cu acela pe care-l simte când îi este frig. Corpul copilului este suficient de deştept pentru a şti singur când îi este cald şi când nu – exceptând cazurile speciale).
Ar putea ne spună -l doare ceva. Fie -l doare burtica pentru are colici, fie -i iese vreun dinţişor, fie are gaze sau nu poate eructeze, nu ignoră durerea, nu o minimaliza, ci fii alături de bebe, dragă părinte, şi nu-l lăsa  sufere singur. Ia-l în braţe, leagănă-l, ţine-l la pieptul tău, lipeşteţi obrazul de obrăjorul lui, lasă-l te simtă aproape. Vezi cum poţi atenua durerea fizică!
Ar putea ne spună este, pur şi simplu, obosit. Da, şi bebeluşii sunt obosiţi, epuizaţi. Bebe a stat deja suficient de mult timp treaz şi poate
scâncească sau plângă în hohote de oboseală. Unii adorm repejor, alţii se enervează de-a binelea. Dragă părinte, ia bebeluşul în braţe, leagănă-l, cântă-i. Dacă plânsul e de la oboseală, se va linişti când va fi legănat, luat în braţe.
Ar putea spună atmosfera din casă este una tensionată şi în aer pluteşte stresul. Copiii preiau extrem de uşor emoţiile adulţilor/părinţilor. Dacă sunteţi voi înşivă, ca părinţi, tensionaţi (pentru poate aţi avut o zi mai proastă la serviciu, v-aţi certat cu un prieten, sau doar sunteţi obosiţi după o zi întreagă de muncă) bebeluşii vor prelua aceste emoţii şi vor comunica acest lucru, cum altfel, decât prin plâns – un plâns nervos şi ţipător. Trage aer în piept, respiră adânc şi rar de trei ori şireseteazăte”. Ai vezi cum, printr-o minune, bebeluşul a încetat mai plângă.
Ar putea spună vrea luat în braţe. Foarte bine! Ia-l în braţe, alintă-l, cântă-i! Poate lui chiar îi este dor fie luat în braţe şi are nevoie se bucure de atenţia ta.
Pur şi simplu plânge! Deşi pare nu aibă nimic, copilul plânge în mijlocul zilei, plânge şi noaptea. Însă, bebe nu plânge din nimic, un motiv există! Lasă instinctul te conducă, iar dacă eşti îngrijorat, sună medicul!

Mirela Tiganas

Psiholog clinician specialist/psihoterapeut

Tel.: 0751291115

mirela.tiganas@gmail.com

www.psymind.ro

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme