- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
SCOLARIActivitati pentru scoalaDe ce este periculos computerul?

De ce este periculos computerul?

Conform studiilor realizate in Romania, 27% dintre copiii care utilizeaza computerul intra pe internet de cateva ori pe zi, iar intr-o zi din obisnuita, copiii petrec, in medie, mai bine de 100 de minute pe internet – pentru jocuri, discutii pe chat, vizionand muzica sau filme.

Dependenta de computer se instaleaza chiar din prima copilarie, cand parintii gasesc solutia desenelor animate si mai apoi a computerului pe post de bona. Orele petrecute in fata computerului au insa ca efect scaderea acuitati vizuale, nervozitate, ameteli, tulburari de somn, senzatia de greata, declansata, ca si in cazul raului de miscare, de neconcordanta mesajelor trimise catre creier si generate de miscarile pe care ochiul le percepe pe ecran si imobilitatea corpului.

Exista studii care arata ca succesiunea rapida de imagini din jocurile pe computer poate declansa crize epileptice la copiii care au o predispozitie in acest sens, incidenta fiind mai mare in randul grupei de varsta 6-12 ani.

Psihologii au remarcat ca majoritatea copiilor care petrec mult timp implicati in jocuri pe computer au serioase tulburari de comportament, devenind agresivi şi izolati. Comunicarea directa, in care un copil isi exerseaza toate cele 5 simturi este inlocuita de comunicarea online  din care lipsesc cuvinte, gesturi si interactiune reala, oricat de reusite ar fi programele si animatiile.

Cum stii ca este dependent

  • Pierde notiunea timpului.
  • Se uita pe furis la computer (se trezeste mai devreme sau peste noapte si deschide computerul).
  • Este agitat si irascibil atunci cand il anunti ca trebuie sa inchida computerul.
  • Depaseste limita stabilita pentru a se uita la computer.
  • Abia asteapta sa va intoarceti acasa cand sunteti intr-o vizita, iar primul lucru pe care il face atunci cand ati intrat in casa este sa se repeada sa deschida computerul.
  • Nu are chef de alte activitati, chiar unele care altadata ii faceau placere.
  • Refuza iesirile cu prietenii si le gaseste tot felul de defecte de care nu se plansese vreodata.

Cum il ajuta computerul

Computerul are si cateva avantaje – utilizarea lui creeaza premizele pentru scris si citit, dezvolta capacitatea de vedere in spatiu, coordonarea ochi-mana si atentia distributiva.

Computerul il ajuta pe cel mic sa-si dezvolte gandirea logica, sa faca strategii, sa planifice si sa anticipeze efectele actiunilor/faptelor sale (chiar daca in viata virtuala).  Jocurile de puzzle, jocurile de strategie sau stimuleaza si memoria. Folosit ca un mijloc pentru studiu alternativ, care permite celui mic sa caute informatii pe subiecte care il intereseaza, computerul poate fi un ajutor pe termen lung, intr-o lume in care mai toate posturile necesita o buna cunoastere a computerului si programelor de comptuer.

Reguli de utilizare a computerului

Inainte de a cumpara computerul, stabiliti regulile de utilizare>

Computerul nu ar trebui instalat in camera copilului, ci intr-un spatiu comun. Astfel, se poate controla oricand activitatea pe computer si timpul petrecut in fata ecranului.

Temele si activitatile pentru scoala au prioritate in fata computerului.

O ora petrecuta in fata computerului se va echivala cu cel putin doua petrecute in aer liber sau in desfasurarea unor activitati de familie sau cu prietenii.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme