- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
COPIIAlimentatieDe-a joaca in alimentatie II

De-a joaca in alimentatie II

La inceput, daca esti de fata, bebe doreste sa te consulte atunci cand apar situatii noi. Deci va trebui sa stii foarte clar ce ii permiti sa atinga si ce nu. Varianta cea mai simpla este cea mai buna: evita sa-i lasi la indemana obiecte pe care nu are voie sa le ia si sa le bage in gura.

Bebelusul incearca sa identifice principiile care stau la baza deciziilor tale, astfel incat sa poata sti dinainte ce ii vei permite sa faca. Mai tarziu, cuvintele vor fi de mare folos si vei spune ca „e ascutit”, „e fierbinte”, sau vei folosi alte expresii pentru a-i indica pericolul pe care il reprezinta obiectul respectiv pentru corp; sau vei avea o alta metoda de a-i atrage atentia ca verigheta, pusa de-o parte cand te speli, nu este un obiect de joaca pentru el.

Intelegi cum iti poti ajuta bebelusul sa priceapa ce este bine sa atinga si ce nu? Este foarte simplu: fii tu insati lamurita cu privire la ce si de ce interzici si fii prezenta, astfel incat sa poti preveni mai degraba decat sa repari. In plus, da-i micutului obiecte care sa ii placa, pe care sa le manevreze si sa le bage in gura.

Inca ceva: Ai putea discuta si despre indemanarea pe care o dovedeste bebe atunci cand invata sa intinda mana dupa diverse articole, sa se aplece si sa le duca la gura. Pe de alta parte, interesele unui copil de un an si jumatate sunt mult mai variate. Este important de observat la ce varste apar anumite indemanari, dar in cazul de mai sus a fost vorba de mai mult decat despre indemanarea de a utiliza un obicet (lingura). Bebe s-a jucat. Jucandu-se, el aratat ca deja isi construieste in interior ce poate fi numit material pentru joaca, o lume interioara plina de viata imaginara, exprimata prin joc.

Cine poate spune cat de devreme apar primele semne ale acestei vieti imaginare a copilului, care imbogateste experienta corporala si este, la randul ei, imbogatita de aceasta? La trei luni, bebe poate deja sa puna degetul pe sanul mamei, si in timp ce suge din el, sa se joace. Dar ce se intampla in saptamanile anterioare? Cine stie? Un bebe mai mic de trei luni poate dori sa isi suga pumnul sau degetul in timp ce suge la san sau din biberon, iar asta dovedeste ca avem de-a face cu mult mai mult decat cu nevoia de satisfacere a foamei.

Pentru mame este foarte usor sa-si vada bebelusii ca pe niste persoane inca din primele zile de viata ale acestora. Dar exista si voci care sustin ca pana la varsta de sase luni, bebe nu stie nimic altceva decat sa aiba reflexe. Nu te lasa influentata de aceste pareri.

Bucura-te sa descoperi tot ceea ce este de descoperit in persoana bebelusului tau, pentru ca el are nevoie de asta din partea ta. Deci, asteapta fara agitatie, momentul in care bebe are chef de joaca. Acest moment este dovada suprema ca bebelusul tau are o viata interioara personala. Daca acesta gaseste la tine o dispozitie asemanatoare, atunci bogatia interioara a micutului tau iese la iveala si joaca voastra devine cea mai buna parte a relatiei pe care o aveti.

Sursa: Copilul, familia si lumea exterioara, D.W. Winnicott

 

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme