- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
NASTEREPregatire nastereData probabila a nasterii

Data probabila a nasterii

Desi calcului perioadei nasterii a devenit ceva probabil, se cunoaste anatomic vorbind ca perioada gestationala dureaza 280 de zile. De la aceste zile pot exista si cateva adaosuri sau minusuri. Asadar in jurul acestei perioade va veti putea astepta sa deveniti mamica.

Exista totusi o serie de intrebari cu privire la depistarea cat mai exacta a momentului nasterii si de cand vom incepe sa calculam acest numar de zile. Intrucat nu se poate cunoaste cu exactitate momentul conceptiei, ovulatia trebuind a fi studiata cu mare precizie pentru a determina un asemenea moment, medicii calculeaza data probabila a nasterii pornind de la data ultimei menstruatii. Daca totusi ati reusit sa observati care a fost momentul in care s-a produs ovulatia puteti stabili data nasterii calculand 267 zile din acel moment. Poate va intrebati de ce un numar de zile mai mic. Un raspuns apparent simplu: intrucat perioada anovulatorie de dinaintea perioadei fertile dureaza intre 10 si 14 zile. Cu toate acestea, fiecare organism reactioneaza diferit.

Asadar, varsta gestationala va fi calculata avand la baza momentul primei zile a ultimului ciclu menstrul, iar varsta conceptionala avand ca metoda de calcul data producerii ovulatiei.

Un alt semn care va poate arata ca sarcina se apropie de sfarsit poate fi reprezentat si de miscarile fetale ale bebelusului intrauterin.

Ca regula generala, femeile aflate la prima sarcina vor resimti miscarile fetale mai tarziu decat cele aflate la a doua sarcina. Asadar, primele miscari fetale vor fi resimtite in intervalul 20-22 saptamani in cazul unei prime sarcini, iar in cazul unei sarcini secundare acestea vor putea fi resimtite mai devreme, incepand de la 18 saptamani. Spre sfarsitul perioadei de sarcina, pana in saptamana 38 de sarcina, fatul va avea miscari destul de agree si bruste, parand uneori ca se joaca in interiorul mamei. Dupa aceasta saptamana de sarcina, miscarile se vor diminua ca intensitate intrucat spatiul devine din ce in ce mai redus, iar sarcina se apropie de sfarsit. Cu toate acestea, lipsa miscarilor fetale trebuie sa reprezinte un semn de ingrijorare pentru mama, consultul medicului de specialitate fiind obligatoriu. Dupa saptamana 38 de sarcina va trebui sa existe o cat mai buna supraveghere a miscarilor bebelusului, ce trebuie sa aiba un minim de 5-10 pe zi, indifferent de gradul de avansare al sarcinii.

Cu cat ne vom apropia de momentul nasterii veti putea resimti o greutate cat mai mare in bazin, senzatia de urinare cat mai frecventa, dar si o stare de oboseala, edemele de la nivelul mainilor si picioarelor fiind foarte daunatoare. Contractiile de dinainte de nastere isi vor face si ele aparitia, fiind uneori mai intense si dureroase, alteori mai slabe ca intensitate.

Asadar, data probabila a nasterii nu poate fi stabilita cu cea mai mare precizie. Cu toate acestea, exista semne care ne conduc catre depistarea apropierii unui asemenea moment destul de mult asteptat.

Articol realizat de Tatiana Tuţă

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme