- Advertisement -Newspaper WordPress Theme
LIFESTYLEFamiliaCurtea Veche Publishing va invita la dezbatere

Curtea Veche Publishing va invita la dezbatere

afis-lansare-o-tribuna-captivanta

Picture 1 of 2

Curtea Veche Publishing invita cititorii la evenimentul de lansare a cartii „O tribuna captivanta. Televiziune, ideologie, societate în Romania socialista (1965-1983)” de Alexandru Matei, un volum ce ridica întrebari pertinente despre rolul Televiziunii Romane socialiste, atat ca fereastra spre cultura de masa europeana, cat si ca instrument politic si ideologic.

Evenimentul va avea loc miercuri, 4 decembrie, la ora 18.00, sub forma unei dezbateri, în Atriumul Institutului Francez (Bulevadrul Dacia nr. 77). Discutia va fi moderata de Ovidiu Simonca si va beneficia de prezenta autorului si a unor experti în domeniul istoriei si comunicarii media: istoricul Adrian Cioroianu, specialistul media Iulian Comanescu, cunoscuta realizatoare Carmen Dumitrescu, scriitorul Bogdan Ghiu, antropologul Vintila Mihailescu, istoricul Andrei Muraru, director IICCMER, si criticul Bianca Burta Cernat (Observator cultural). Lansarea este organizata în parteneriat cu IICCMER si Institutul Francez din Bucuresti.
Într-o societate închisa, în care o subtire minoritate avea ocazia sa treaca dincolo de granite, în lumea libera, Televiziunea a fost o deschidere spre ce se întampla în jurul nostru. (…) Într-o vreme în care niciunul dintre noi nu visam ca vor exista posturi precum Discovery sau National Geographic, TVR avea emisiunea Teleenciclopedia, astazi clasica; (…) difuza, sambata seara, seriale cu detectivul Kojak sau inspectorul Columbo. (…) Majoritatea romanilor — daca nu toti — au urmarit, seara de seara, la finele anilor ’70, teribilele aventuri ale familiei Ewing din Dallas. Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai însemna ceva: ideologie si politizare, manipulare a Istoriei si — mai ales în anii ’80 — un sinucigas cult al personalitatii Conducatorului. Povestea televiziunii noastre între anii ’60 si ’80 este, pentru multi romani, parte din povestea lor”. Adrian Cioroianu

Alexandru Matei s-a nascut la Bucuresti. Este licentiat al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti, unde a urmat de asemenea un masterat în antropologie culturala. Este doctor în literatura franceza contemporana, la Universitatea din Bucuresti si la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Între anii 2003 si 2006 a beneficiat de o bursa doctorala oferita de Guvernul Francez. A avut alte burse si rezidente, toate în Franta si Romania, între 2009 si 2013. În prezent, este lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universitatii Europei de Sud-Est Lumina si bursier New Europe College. Preda cursuri de Teoria literaturii la Universitatea din Bucuresti. Semneaza studii, eseuri si articole de teorie literara si de istoria televiziunii romane în numeroase reviste culturale din tara si din strainatate.

Este colaborator permanent la revistele Observator cultural (începand cu anul 2000), Dilema veche, Romania literara, Bucurestiul Cultural. Detine rubrica de teorie literara în revista Astra, de la Brasov. În 2008 publica volumul de eseuri Ultimele zile din viata literaturii (Editura Cartea Romaneasca), care primeste Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania. În acelasi an, obtine locul I în topul celor mai buni eseisti romani organizat de revista 22. Cartea “O tribuna captivanta. Televiziune, ideologie, societate în Romania socialista (1965-1983)” reprezinta rezultatul cercetarii întreprinse în cadrul „Programului postdoctoral pentru formare cercetatori în stiinte“ (ID: POSDRU/89/1.5/S/58852), la Centrul de Excelenta în Studiul Imaginii din Bucuresti, octombrie 2010 – martie 2013.

Subscribe Today

GET EXCLUSIVE FULL ACCESS TO PREMIUM CONTENT

SUPPORT NONPROFIT JOURNALISM

EXPERT ANALYSIS OF AND EMERGING TRENDS IN CHILD WELFARE AND JUVENILE JUSTICE

TOPICAL VIDEO WEBINARS

Get unlimited access to our EXCLUSIVE Content and our archive of subscriber stories.

Exclusive content

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

More article

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme